Protest în Parcul Izvor: 100 de persoane au cerut oprirea eutanasierii câinilor maidanezi

Publicat: 06 07. 2014, 11:47
Actualizat: 29 07. 2014, 18:02

Manifestanții s-au adunat în jurul orei 17.00, în Parcul Izvor, la intrarea dinspre Palatul Parlamentului, unde au protestat aproximativ două ore.

Organizatorii protestului au spus că prin această acțiune vor să își exprime susținerea față de decizia Curții de Apel București prin care au fost suspendate normele metodologice de aplicare a legii privind gestionarea câinilor fără stăpân, până la pronunțarea unei hotărâri definitive asupra unei cereri de anulare a actului normativ, ceea ce înseamnă oprirea procedurilor de eutanasiere a animaleor care sunt ridicate de pe străzi și nu sunt adoptate în termen de 14 zile.

„Suntem uniți în primul rând pentru a ne exprima susținerea față de decizia Curții de Apel București de a suspenda normele metodologice ale legii eutanasierii”, a declarat Mihnea Columbeanu, vicepreședintele Federației pentru Protecția Animalelor și a Mediului.

El a precizat că protestatarii cer instituțiilor statului să vegheze la aplicarea deciziei instanței și a arătat că, în București, mai multe persoane supraveghează activitatea hingherilor, strângând probe privind eventuale încălcări ale legii.
„Cerem instituțiilor legii, Poliției Locale, Poliției Ministerului Afacerilor Internelor, procuraturii, să vegheze la respectarea acestei hotărâri judecătorești și să împiedice acțiunile abuzive ale hingherilor și ale personalului adăposturilor, care încalcă statu-quoul legii”, a spus Columbeanu.

În timpul protestului, manifestanții au afișat bannere pe care scria, printre altele: „Sterilizarea este soluția”, „Animalele au dreptul la viață”, „Spune nu eutanasierii”, „Nu ai două inimii, una pentru animale, una pentru oameni, ai o singură inimă sau nu ai niciuna”, „Stop crimei! Nu asta! Vrem sterilizarea și ciparea tuturor câinilor cu stăpân, vrem pedepsirea abandonului, vrem protecția animalelor, vrem adăposturi pentru câini, nu lagăre de exterminare. Vrem Poliția Animalelor”.

Curtea de Apel București a decis, în 20 iunie, suspendarea executării normelor de aplicare a Legii privind gestionarea câinilor fără stăpân, până la pronunțarea unei decizii definitive asupra unei cereri de anulare a actului normativ.

Vier Pfoten a cerut instanței suspendarea mai multor prevederi, pe care le consideră nelegale, din HG nr. 1059/2013 pentru aprobarea Normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân, urmând să ceară și anularea unor prevederi din hotărâre sau a actului normativ, declara pentru MEDIAFAX avocatul care reprezintă organizația pentru protecția animalelor, Alexandra Cicodeica.

Decizia Curții de Apel București poate fi contestată la instanța supremă.

Potrivit legii adoptate anul trecut, câinii fără stăpân din adăposturile publice pot fi eutanasiați, prin decizie a autorității locale, dacă nu sunt revendicați sau adoptați, după un termen de 14 zile lucrătoare.