Protestul unui deținut: buzele cusute cu sârmă și două cuie bătute în cap

Publicat: 21 05. 2012, 14:13
Actualizat: 17 05. 2013, 15:08

Un deținut de 31 de ani de la Penitenciarul Colibași din județul Argeș a ajuns la spitalul închisorii după ce și-a cusut buzele cu sârmă și și-a bătut două cuie în cap, iar potrivit rudelor el s-ar fi aflat în greva foamei, protestând astfel față de conducerea penitenciarului.

Inițial, bărbatul și-a cusut buzele cu sârmă și și-a bătut un cui în cap. În urma incidentului, deținutul a fost dus la spitalul penitenciarului, unde i s-au scos sârmele din buze, dar a refuzat să fie transportat la Spitalul Județean din Pitești pentru a i se extrage cuiul din cap.

Mai mult decât atât, acesta și-a mai bătut un cui în frunte.

„Persoana privată de libertate a fost dusă pentru tratament profilactic la cabinetul medical al penitenciarului și la unitatea de gardă a spitalului din penitenciar și este sub supraveghere medicală. El a fost sancționat de 18 ori pentru comportamentul său”, a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Colibași, Raluca Dinișor.

Bărbatul se află în închisoare de cinci ani și jumătate, fiind condamnat pentru tâlhărie, și mai trebuie să stea aproximativ un an și jumătate.

Rudele sale spun că, sistematic, bărbatul este bătut de colegii de celulă, motiv pentru care a cerut să fie mutat. Imediat după ce solicitarea nu i-a fost aprobată, deținutul s-a automutilat, în semn de protest.

Mama deținutului mai spune că acesta se află în refuz de hrană.

„Este inadmisibil ce s-a întâmplat cu băiatul meu, și-a bătut două cuie în cap, are capul umflat. Și-a cusut buzele și este în refuz de hrană. Băiatul meu a recurs la acest protest extrem deoarece se simte nedreptățit de către conducerea penitenciarului care i-a refuzat mutarea în altă celula și i-a făcut rapoarte pe nedrept”, a declarat mama deținutului, Mariana Stroe.

De asemenea, avocatul deținutului spune că nu este pentru prima dată când clientul său este supus „unui tratament inuman” și va depune acțiuni împotriva conducerii Penitenciarului Colibași și a altor persoane vinovate de situația iî care se află deținutul.

„Clientul meu acuză că nu e posibil ca alți deținuți să dețină obiecte ascuțite cu care l-au agresat și a recurs la acest protest extrem. Ne vom îndrepta cu plângeri penale împotriva conducerii penitenciarului și a tuturor persoanelor care au provocat această situație, pentru că nu este posibil să se ajungă la această situație”, a declarat avocatul Florentin Sorescu.

Pe de altă parte, conducerea penitenciarului spune că deținutul nu este în refuz de hrană, întrucât el doar a anunțat acest lucru, fără să își asume situația în scris.

„În acest moment, deținutul nu este în refuz de hrană, el a anunțat că este în refuz de hrană, dar nu a dorit să-și asume în scris această situație, deci nu putem preciza perioada în care a fost în această situație, dar a fost tot timpul monitorizat medical, având valorile glicemiei normale. A admis să-i fie scoase sârmele, iar colegii mei vorbesc cu el pentru a-l determina să-și scoată cuiele bătute în cap”, a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Colibași, Raluca Dinișor.

Un caz similar s-a mai înregistrat în urmă cu doi ani, când un deținut de 35 de ani și-a cusut gura, și-a bătut un cui în cap și a refuzat să mai mănânce pentru că fusese transferat de la Penitenciarul Poarta Albă la cel din Galați.