PSD critică prestația lui Dan Vîlceanu în prima zi ca ministru de Finanțe

Publicat: 19 08. 2021, 19:49
Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor

PSD îl critică pe noul ministru de Finanțe, Dan Vîlceanu (PNL), social-democrații acuzându-l de o serie de gafe făcute joi, imediat după preluarea mandatului.

„Când ministrul Finanțelor spune lucruri trăsnite. Dan Vîlceanu susține că nu există creștere economică fără . În 2015, economia a crescut cu 3,9%, iar inflația a fost negativă (-0,9%)”, transmit cei din PSD într-o postare pe Facebook.

PSD taxează și afirmația referitoare la inflația de 5%. „Dan Vîlceanu: inflația nu e 5%, această cifră fiind doar o a BNR. INS a anunțat o rată a inflației de 5%, acum o săptămână. #NotaPatru #MinistrulHabarNam”, se mai arată în postare.

Vîlceanu: „Inflaţia nu este la nivel record şi nici nu e 5%”

Vîlceanu a făcut, joi, primele declaraţii după numirea în funcţia de ministru al Finanţelor.

„Inflaţia nu este la nivel record şi nici nu e 5%. 5% e o estimare a Băncii Naţionale. Din punctul meu de vedere, lucrul acesta trebuie discutat în primul rând cu titularul problemei, care este Banca Naţională. Guvernul României nu a mai luat măsuri care să genereze inflaţie anul acesta, nu am majorat venituri ale angajaţilor şi toate măsurile luate au fost în direcţia reducerii inflaţiei, nicidecum a creşterii”, a spus Dan Vîlceanu, fără să ţină cont de faptul că informaţiile statistice oficiale, publicate săptămâna trecută, arată o inflaţie de 5%.

BNR anticipează o rată de inflaţiei de 5,6% la finele acestui an, peste limita superioră a ţintei instituţiei, de 2,5%, conform Raportului asupra inflaţiei prezentat de guvernatorul instituţiei, Mugur Isărescu. Comparativ cu Raportul din luna mai 2021, rata anuală a inflaţiei a fost revizuită în sens ascendent cu 1,5 puncte procentuale pentru sfârşitul anului curent.

Deşi România a înregistrat, în doi ani consecutivi, creşteri economice cu inflaţie negativă, noul ministru de Finanţe a insistat că „nu există o creştere economică. În lume nu s-a inventat, fără să aibă şi un puseu inflaţionist”.

În 2015, creşterea economică a fost de 3,9%, iar în anul următor de 4,8%.