Cine este Dan Vîlceanu, validat în PNL pentru Ministerul Finanțelor

Cine este Dan Vîlceanu, validat în PNL pentru Ministerul Finanțelor
Dan Vîlceanu / FOTO - Arhivă
Publicat: 18/08/2021, 12:25
Actualizat: 18/08/2021, 12:31

Dan Vîlceanu a fost validat miercuri, în Biroul Politic Naţional al PNL pentru funcția de ministru al Finanțelor, rămasă vacantă și ocupată interimar de Florin Cîțu din 8 iulie, după ce premierul l-a demis pe Alexandru Nazare.

Singurul vot împotrivă a fost al lui Ludovic Orban, actualul președinte al PNL și contracandidatul lui Florin Cîțu la conducerea partidului.

Pentru validarea lui Dan Vîlceanu au fost 43 de voturi, dintre care doar unu a fost împotrivă, al președintelui PNL, Ludovic Orban, care a susținut că ”există riscuri cu privire la această desemnare”.

Dan Vîlceanu a spus că își dorește să preia cât mai repede funcția de ministru al Finanțelor și și-a exprimat convingerea că va face echipă bună cu prim-ministrul Florin Cîțu.

În 8 iulie, premierul Florin Cîțu l-a demis pe Alexandru Nazare din funcția de ministru al Finanțelor, iar după perioada în care a asigurat interimatul ministerial a declarat că propunerea sa pentru respectivul portofoliu este Dan Vîlceanu. 

Dan Vîlceanu, considerat un ”apropiat” al premierului, este președintele filialei PNL Gorj, existând voci care afirmă chiar că acesta poate fi etichetat, în momentul de față, ”mâna dreaptă” a lui Florin Cîțu.

Motivul principal pentru o astfel de afirmație îl constituie faptul că Vîlceanu este și șeful campaniei lui Florin Cîțu în lupta sa pentru preluarea conducerii PNL.

Dan Vîlceanu, economist de profesie, cu un doctorat obținut în 2016

CV-ul publicat pe site-ul Camerei Deputaților precizează că Dan Vîlceanu este de profesie economist, cu un doctorat făcut în cadrul Universității de Vest din Timișoara, obținut în 2016.

Primul său loc de muncă a fost ca economist, în 2004, la SC Trefo SRL, urmat mai apoi, doi ani mai târziu, de funcția de director economic la Rominex Mining Engineering. În 2006, Dan Vîlceanu a intrat în lumea politicii, conducând – timp de trei ani – filiala din Gorj a Tineretului Social Democrat (TSD).

În 2011,Vîlceanu a reconsiderat, și-a schimbat orientarea politică și s-a înscris în Partidul Democrat Liberal (PDL), acolo unde a deținut funcțiile de secretar executiv, prim-vicepreședinte și, ulterior – între 2013 – 2015 – a devenit președinte al PDL Gorj. După fuziunea cu PNL, Dan Vîlceanu a rămas, până în prezent, la șefia filialei PNL Gorj.

Conduce un BMW seria 5 și deține 7 terenuri

Între 2012 și 2016 liberalul a fost consilier județean la CJ Gorj, apoi a devenit deputat, mai întâi în 2016, iar apoi în 2020.

Potrivit informațiilor din declarația de avere, Dan Vîlceanu deține 7 terenuri, o parte în Timișoara și o parte în comuna Runcu din județul Gorj.

Conduce cu un BMW Seria 5, iar la capitolul ”economii” a bifat două conturi bancare (în total, 38.000 de lei) și a precizat că deține titluri de stat în valoare de 730.000 de lei (n.red. – aproximativ 148.000 de euro). Dar Dan Vîlceanu trebuie să înapoieze și un împrumut pe care l-a contractat în 2020, în valoare de 560.000 de lei.

În ceea ce privește veniturile pe care le încasează, Dan Vîlceanu a primit – anul trecut – un salariu de total de 137.000 de lei, o chirie de 157.000 de lei (pentru închirierea unei hale industriale din Timișoara) dar și 733.000 de lei din lichidarea unei societăți comerciale.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase