Puiul ieftin vândut în Europa, un pericol pentru consumatori. Un raport arată prezența unor superbacterii rezistente la antibiotice în acest tip de carne

Publicat: 28 10. 2020, 17:01
Puiul ieftin vândut în Europa, un pericol pentru consumatori. Un raport arată prezența unor superbacterii rezistente la antibiotice în acest tip de carne. Sursa foto: Shutterstock

Carnea de pui ieftină vândută în unele magazine din Europa reprezintă un pericol la adresa sănătății umane, avertizează un raport publicat de către organizația non-guvernamentală germană Germanwatch.

Potrivit raportului, dat publicității miercuri, au fost descoperite niveluri ridicate de superbacterii rezistente la antibiotice în carnea de pui vândută de către cei mai mari producători de carne de pui din Europa, după cum informează Deutsche Welle.

Pentru realizarea acestui raport au fost analizate mostre de carne achiziționate din Franța, Germania, Polonia, Olanda și Spania.

Cea mai contaminată carne a fost cea produsă de o companie din Germania, care este urmată în topul celor mai periculoase mostre de carne de pui de un grup alimentar francez și de un grup alimentar olandez.

Potrivit studiului, la acești producători, între 36 și 59% dintre eșantioane erau contaminate.

Raportul mai notează că oamenii pot să se contamineze cu aceste superbacterii în cazul în care nu se spală după ce ating carnea sau dacă nu gătesc puiul suficient de bine.

Autorii raportului fac apel la liderii Uniunii Europene să limiteze utilizarea antibioticelor în ferme.

Care este rolul antibioticelor utilizate în fermele europene?

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), unele antibiotice utilizate în fermele de animale sunt extrem de importante, fiind folosite ca ultimă soluție atunci când alte antibiotice sunt ineficiente.

Raportul atrage atenția asupra lipsei unor reglementări la nivel european, fapt care a dus la creșterea prezenței acestor bacterii periculoase în carnea comercializată în Uniunea Europeană.

Germanwatch susține că antibioticele folosite în ferme ar trebui să fie utilizate doar în cazul oamenilor, neavându-și locul în producția de alimente.

Organizația mai susține că, din 2005, de când aceste antibiotice au fost interzise în Statele Unite, prezența superbacteriilor a scăzut semnificativ.

Autorii raportului îi sfătuiesc pe consumatori „să evite carnea de pui ieftină și să consume produse organice, din ferme mici”, unde nu sunt folosite antibiotice.