În ce constă secretul imunității

Redactor:
Gandul

Dacă vrei să-ți întărești imunitatea înaintea sezonului rece, trebuie să știi că importante nu sunt doar vitaminele și mineralele din plante, fructe și legume. Probioticele și prebioticele au un rol esențial. Ele susțin flora bacteriană benefică din intestin, care la rândul ei influențează în proporție de 70% imunitatea organismului.

Flora intestinală, esențială pentru imunitate

Potrivit medicilor, 70% din funcția imunitară se află la nivel intestinal. Flora bacteriană de aici este formată din miliarde de microorganisme (bacterii, ciuperci…). Majoritatea sunt benefice și un procent minoritar sunt patogene (E.coli, stafilococi). Bacteriile benefice le controlează pe cele patogene, le creează un mediu ostil, nu le permit să se înmulțească și să treacă de granița tubului digestiv. Mai exact, bacteriile noastre bune distrug germenii patogeni care ajung în tubul digestiv prin alimentație. În același timp, asigură procesul de digestie și de asimilare a nutrienților necesari. Acestea sunt motivele pentru care flora intestinală e esențială pentru buna funcționare a sistemului imunitar.

Așadar, pentru o imunitate ridicată, atenție la echilibrul florei intestinale. Există numeroși factori care îl pot perturba, precum anumite medicamente de sinteză, boli digestive, sau chiar stresul. Nu degeaba atunci când suntem stresați, agitați, avem probleme digestive (dureri de stomac, diaree, greață, vărsături). De asemenea, este cunoscut faptul că  atunci când luăm antibiotice de sinteză, care afectează flora intestinală, scade și imunitatea, fiind nevoie de săptămâni bune pentru refacere.

Cum asigurăm echilibrul sau refacerea florei intestinale

În tubul digestiv există două tipuri de floră: una de fermentație, care descompune fibrele alimentare, și una de putrefacție, care digeră proteinele din carne. În mod normal, prima ar trebui să ocupe un procent de 85%, a doua de 15%. Echilibrul acesta dintre ele este dat de ceea ce mâncăm. Atunci când avem o dietă haotică, un stil de viață dezordonat, în perioadele stresante sau după un tratament cu antibiotice, flora intestinală este afectată și are nevoie de ajutor pentru refacere. Atunci e bine să ne orientăm spre de prebiotice și probiotice.

  • – Prebioticele sunt bacterii de fermentație, date de consumul de fibre. Se găsesc în fructe și legume (de preferat crude), în cereale, nuci, semințe, plante. Trebuie consumate zilnic.
  • – Probioticele sunt culturi de microorganisme vii care colonizează colonul. Se găsesc în alimente fermentate, precum iaurturi naturale, murături, borș, drojdie de bere.

La nevoie, sau pur și simplu pentru buna funcționare a florei intestinale și întărirea imunității, putem apela la suplimente. În magazinele naturiste există remedii pentru întărirea imunității care vizează strict funcția digestivă. Acestea conțin drojdie de bere, germeni de hrișcă, saccharomyces boulardii (o drojdie cu efect incredibil în echilibrarea microflorei tractului intestinal), dar și echinacea, ghimbir, astragalus, usturoi sau chiara mâței. Aceste remedii se pot administra și copiilor, începând cu vârsta de 3 ani.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de...
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Mama lui Cristi Borcea, lovitură în imobiliare în `stațiunea bogaților`! Ridică un bloc de cinci...
Unde sunt cele mai adânci puncte ale oceanelor. Cercetătorii sunt siguri acum, au înconjurat lumea...
NEWS ALERT Diplomat român, expulzat de Federaţia Rusă
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
Ion Rădoi: Prețul unei călătorii cu metroul ar trebui să fie majorat până la 50...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
BOMBĂ în procesul lui Șerban Huidu! Ce au descoperit judecătorii, e ultima șansă pentru vedeta...
Veste de ultim moment pentru milioane de pensionari. Nu mai pot pierde bani
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere....
Breaking News: COD ROȘU de intervenţie în România! Au murit pe loc
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum să îţi dai seama imediat dacă cineva nu este atât de deştept pe cât...
Inchide