Putin acuză „rusofobie” în estul Ucrainei: „Vedem și știm ce se întâmplă în Donbas. Cu siguranță arată a genocid”

Publicat: 10 12. 2021, 09:45
Vladimir Putin / Sursă FOTO: Profimedia - Ilustrativ

Președintele rus Vladimir Putin și-a înăsprit retorica asupra situației din Ucraina, spunând că războiul din estul țării arată ca un genocid, scrie BBC. Rebelii susținuți de ruși au luptat cu trupele ucrainene acolo din 2014, când Rusia a făcut primele incursiuni militare în zonă, iar tensiunile au crescut pe măsură ce Rusia adună din nou trupe la graniță.

Putin a acuzat o „discriminare” față de vorbitorii de limbă rusă dincolo de granițele Rusiei, dintre care mulți locuiesc în regiunea Donbas din estul Ucrainei. El a spus că rusofobia a fost primul pas către genocid. „Vedem și știm ce se întâmplă în Donbas”, a spus el, referindu-se la zona de conflict. „Cu siguranță arată a genocid”.

Există temeri că Rusia intenționează să invadeze Ucraina, ceea ce Rusia neagă. Apelul video Biden-Putin de marți a fost văzut ca o încercare de a calma tensiunile. Washingtonul și aliații săi au avertizat Kremlinul cu privire la sancțiuni dure dacă își atacă din nou vecinul.

Rusia a acuzat Ucraina de provocare și a căutat garanții împotriva extinderii NATO spre est și a desfășurării de arme în apropierea Rusiei.

Autoritățile ucrainene au spus că Moscova ar putea planifica o ofensivă militară la sfârșitul lunii ianuarie, deși oficialii americani spun că încă nu este clar dacă președintele Putin a luat o decizie.