RAAN primește un colac de salvare de la Guvern. Regia va continua să producă apă grea

Publicat: 20 05. 2015, 16:41
Actualizat: 25 03. 2019, 20:52

Guvernul a suplimentat, în ședința de miercuri, bugetul Ministerului Afacerilor Interne, instituție în subordinea căreia funcționează Administrația, cu 25 milioane de lei, sumă necesară pentru achiziția de apă grea.

Executivul arată, într-un comunicat, că suma va fi utilizată de către Regia Autonomă pentru Activități Nucleare pentru achiziționarea de cărbune necesar producerii aburului tehnologic, precum și pentru cheltuielile aferente procesului tehnologic, astfel încât să se evite oprirea în avarie a instalațiilor de producere de apă grea.

Cantitățile de apă grea care vor fi achiziționate de ANRSPS în limita sumei aprobate se înscriu în cele cu care se constituie stocul maxim necesar pentru unitățile 1-4 de la Centrala nuclear-electrică de la Cernavodă, determinat în baza studiului efectuat de proiectantul de specialitate al Centrului de Inginerie Tehnologică pentru Operațiuni Nucleare.

Guvernul își motivează decizia prin faptul că producerea apei grele este un proces tehnologic cu caracter de continuitate, fapt pentru care RAAN o produce pe stoc, apa grea urmând a fi preluată de Administrație în funcție de necesarul stabilit.