Raluca Turcan reacționează după ce CCR a decis majorarea pensiilor cu 40%: „Parlamentul se va pronunța”

Publicat: 13 01. 2021, 13:38
Actualizat: 13 01. 2021, 13:39
Raluca Turcan reacționează după ce CCR a decis majorarea pensiilor cu 40%: „Parlamentul se va pronunța” / Sursă FOTO: Eduard Vînătoru - Mediafax Foto

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a reacționat miecuri, 13 ianuarie, la decizia CCR de a declara constituțională legea prin care punctul de pensie este sunt majorat cu 40%. 

Raluca Turcan a declarat faptul că Parlamentul României va fi cel care va hotărî ce se va întâmpla în continuare după decizia CCR.

„Parlamentul se va pronunța pe ceea ce este de făcut de viitor. În ceea ce privește pensiile, cred că trebuie să garantăm plata lor, sustenabilitatea lor. E important să avem echitate, contributivitate în sistem”, a declarat ministrul Muncii.

Curtea Constituţională a României a dezbătut miercuri, 13 ianuarie, contestația depusă de guvernul liberal pe majorarea punctului de pensie cu 40%. Legea rectificării bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 a fost votată în Parlament anul trecut, doar că Palatul Victoria a ignorat-o, preferând să sesizeze CCR.

CCR: Legea privind majorarea pensiilor cu 40% este constituțională

În esenţă, Executivul a reiterat argumentele potrivit cărora Parlamentul a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale, cu consecinţa afectării principiului securităţii juridice.

„În plus, abrogarea unor articole din ordonanţa de rectificare prin care Guvernul a majorat punctul de pensie de la 1 septembrie nu duce automat la aplicarea legii iniţiale atâta vreme cât nu au fost emise dispoziţii tranzitorii”, precizează Guvernul. Totodată, Executivul arată că „parlamentarii nu au identificat sursele clare de finanţare” a majorărilor propuse, necesare pentru a acoperi cheltuielile urmărite şi care să reflecte principiul echilibrului bugetar, potrivit dispoziţiilor constituţionale.

Mai mult, liberalii au atras atenția CCR că, „în condiţiile actualei crize sanitare extrem de grave, în care presiunea asupra bugetului de stat este uriaşă din cauza creşterilor masive ale cheltuielilor nepermanente, iar riscul de a avea un deficit bugetar uriaş în 2021 este unul ridicat, Parlamentul ar trebui să contribuie la corecţia deficitului bugetar. În schimb, Legislativul a ales să acţioneze în sens contrar acestui obiectiv, nerespectând astfel angajamentele europene pe care România are obligaţia a le îndeplini”.

Totuși, curtea Constituțională a României a decis că legea potrivit căreia pensiile sunt majorate cu 40% este constituțională.