Raport GRECO: Percepția privind nivelul redus al corupției poate fi înșelătoare

Publicat: 25 06. 2019, 13:45

În raportul său anual, GRECO analizează măsurile pe care le-au luat cele 49 de state membre împotriva corupției în 2018, în special în privința parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor.

„Corupția are consecințe devastatoare pentru drepturile omului, pentru democrație și statul de drept. Statele membre au făcut progrese pentru a adopta măsuri prin care să prevină și să combată corupția, însă multe altele rămân de făcut. Recomandările GRECO nu sunt opționale. Guvernele, parlamentarii și alte autorități naționale trebuie să își arate angajamentul în lupta împotriva corupției prin implementarea deplină a recomandărilor GRECO”, a declarat Thorbjørn Jagland, secretarul general la Consiliul Europei.

Marin Mrčela, președintele GRECO, a declarat că „nicio țară nu este imună la corupție. Toate țările, indiferent de poziția lor pe indexul de percepție, sunt obligate să ia măsuri concrete pentru a preveni și combate corupția”.

În cazul României, raportul GRECO notează că a fost făcută o serie de recomandări privind reformele justiției.

„GRECO este de asemenea îngrijorat de obiectivele unor anumite amendamente la unele proiecte de drept penal și la procesul legislativ inițiat în decembrie 2017 și la potențialul acestora de a avea un impact negativ asupra eforturilor țării privind anticorupția”, se arată în raport.

Instituția anunță că urmează să analizeze implementare recomandărilor de către România în iunie 2019.

În momentul de față, România se află printre țările cu numărul cel mai mare de recomandări GRECO neimplementate sau implementate doar parțial.

Foto: Hepta