Reacția Elcen, după ce sindicaliștii RADET au avertizat că bucureștenii ar putea rămâne fără căldură

Publicat: 25 11. 2014, 17:11

Elcen, cel mai mare producător de energie termică din România, le dă asigurări bucureștenilor că va continua să furnizeze apă caldă și căldură, prin intermediul RADET București, la parametri normali de funcționare, spun reprezentanții instituției.

Pe de altă parte, potrivit surselor citate, în 30 octombrie, RADET București datora Elcen 3,2 miliarde de lei, energia termică fiind achitată cu o întârziere de aproximativ doi ani.

„Din această cauză, Elcen a blocat 50 la sută din suma existentă în conturile bancare ale RADET pentru a-și recupera datoriile sau măcar o parte din acestea. În prezent, conturile RADET sunt executate silit pentru penalități de întârziere la plată în valoare totală de 297,5 milioane de lei, în baza unor decizii judecătorești definitive și executorii obținute de Elcen”, mai arată reprezentanții companiei, precizând că, în prezent, conducerile celor două instituții se întâlnesc lunar pentru a analiza situațiile financiare.

Și Primăria Municipiului București (PMB) a anunțat, după ce sindicaliștii RADET au avertizat că bucureștenii ar putea rămâne fără căldură, că în acest moment nu există niciun pericol în acest sens, ținând cont și că Guvernul ar putea aproba, miercuri, transferul de acțiuni Elcen la municipalitate.

„Ca urmare a conferinței de presă susținute astăzi (marți – n.r.) de Sindicatul Liber Independent RADET, Primăria Municipiului București precizează că toate problemele semnalate vor putea fi soluționate având în vedere faptul că în ședința de Guvern de mâine, 26 noiembrie, se va afla pe ordinea de zi proiectul de hotărâre al Guvernului privind transferul pachetului de acțiuni emise de Electrocentrale București SA, din proprietatea privată a statului în proprietatea privată a Municipiului București”, s-a precizat într-un comunicat remis MEDIAFAX.

PMB a menționat, în același context, că odată cu crearea sistemului integrat de producție, transport și distribuție la nivelul Capitalei, prin unificarea SC Electrocentrale București SA cu RADET București, datoriile istorice ale RADET către Elcen se vor stinge prin fuziune.

„Punerea în aplicare a memorandumului privind ‘Realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică prin sistem de alimentare centralizată cu energie termica integrat( SACET) în Municipiul București și Municipiul Constanța’, aprobat în ședinta Guvernului României în data de 27.03.2013 creează premisele modernizării, reabilitării și eficientizării serviciului integrat în beneficiul și la un tarif suportabil pentru populația Municipiului București”, s-a mai arătat în comunicatul PMB.

Primăria a mai precizat că prin hotărârea nr. 261 din 14 octombrie, Consiliul General al Municipiului București a solicitat Guvernului României emiterea actului normativ cu privire la transferul Societății Electrocentrale București SA.

Precizările PMB au venit după ce sindicaliștii RADET au avertizat că bucureștenii ar putea rămâne fără căldură în cazul în care Primăria Capitalei nu va plăti subvenția pentru gigacalorie, iar Elcen, la care regia are datorii de peste trei miliarde de lei, va pune poprire de sută la sută pe conturile acesteia.

Liderul Sindicatului Liber Independent din Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București, Ioana Stoica, a declarat, marți, că bucureștenii ar putea rămâne fără caldură, treptat, începând cu 1 decembrie, urmând ca de la 1 ianuarie să fie închisă întreaga rețea de termoficare a orașului.

Ioana Stoica a explicat că, din lipsa banilor, RADET nu va mai avea posibilitatea să remedieze avariile și ca urmare, pentru a evita pierderile, va „izola zona”, adică va închide apa caldă. „Instalațiile sunt vechi din 1963, iar avarii apar permanent. Ca urmare, de la 1 decembrie, va rămâne fără căldură o parte a Bucureștiului, pentru ca de la 1 ianurie, din cauza numărului mare de defecțiuni, căldura va fi, practic, oprită în tot orașul”, a spus liderul de sindicat.

Tot Stoica a explicat că s-ar putea ajunge în această situație atât din cauza unor datorii pe care Primăria Capitalei le are către RADET, cât și din cauza celor foarte mari pe care RADET le-a are de plătit la Elcen, furnizorul său de energie termică.

Astfel, primăria are de plătit RADET subvenția acordată pentru populație aferentă lunilor februarie – octombrie, în valoare de peste 226 de milioane de lei, dar și datorii mai vechi, care se ridică la aproximativ un miliard de lei, în timp ce regia, la rândul său, trebuie să vireze în conturile Elcen o datorie de peste trei miliarde de lei.

În contul acestei datorii, Elcen a pus, la un moment dat, poprire de sută la sută pe conturile RADET, după care a acceptat, temorar, să reducă poprirea la jumătate, urmând ca, de la 1 decembrie, aceasta să revină din nou la sută la sută. „Dacă Primăria nu va achita datoria și dacă Elcen nu va menține poprirea de 50 la sută, atunci căldura în București va fi închisă și va rămâne închisă până vor exista bani”, a mai spus Ioana Stoica.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, în 14 octombrie, că RADET trebuie să se transforme în societate comercială până la sfârșitul anului, urmând ca fuziunea regiei cu Elcen să se facă „undeva spre martie 2015”.

„Trebuie să se transforme, până la sfârșitul anului, și RADET în societate comercială și apoi trecem la fuziune, care va avea loc undeva spre martie 2015”, a spus edilul, după ședința CGMB în care a fost aprobată solicitarea către Guvernul României de emitere a unui act normativ cu privire la transferul acțiunilor societății Electrocentrale București SA (Elcen) din proprietatea privată a statului român în proprietatea privată a Municipiului București, în aplicarea prevederilor Memorandumului aprobat în ședința Guvernului din 27 martie 2013.

În ceea ce privește asigurarea căldurii și apei calde pentru locuitorii Capitalei, edilul a spus, tot atunci, că așa cum municipalitatea a avut bani „puși deoparte” pentru plata la zi a consumului bucureștenilor, și pe viitor acest lucru va fi asigurat.

Oprescu susține că fuziunea RADET-Elcen va rezolva problema energiei termice în București, în felul acesta urmând să fie stinse datoriile pe care regia le are la Elcen, iar municipalitatea va controla și coordona atât producția, cât și distribuția de căldură și apă caldă.

Datoriiile au fost motivul pentru care, în octombrie, bucureștenii din mai multe sectoare nu au avut apă caldă câteva zile la rând. Atunci, Distrigaz a redus presiunea gazului dat Elcen, din cauza sumelor pe care le are de încasat de la aceasta. La rândul său, Elcen, care are de încasat bani de la RADET, a limitat gazele furnizate regiei, astfel că aceasta a fost nevoită să reducă temperatura apei calde.

În prezent, prețul gigacaloriei în Capitală este de 341 de lei, din care populația plătește circa 170 de lei, iar municipalitatea suportă, prin subvenție de la bugetul local, 171,18 lei, adică peste 50% din cost.