Realitatea Media, urmărită penal de DNA pentru spălare de bani

Redactor:
Biro Attila
Realitatea Media, urmărită penal de DNA pentru spălare de bani
DNA a început urmărirea penală împotriva Realitatea Media SA compania care deține licența postului Realitatea TV. Procurorii DNA acuză Realitatea Media de spălare de bani. DNA susține că "există date și indicii temeinice că a fost finanțată cu bani proveniți din evaziune fiscală, transferul banilor fiind realizat sub forma unor contracte de împrumut". DNA a mai anunțat că au fost puse sub acuzare și alte două firme.

DNA a început urmărirea penală împotriva Realitatea Media SA compania care deține licența postului Realitatea TV. Procurorii DNA acuză Realitatea Media de spălare de bani. DNA susține că „există date și indicii temeinice că a fost finanțată cu bani proveniți din evaziune fiscală, transferul banilor fiind realizat sub forma unor contracte de împrumut”. DNA a mai anunțat că au fost puse sub acuzare și alte două firme. DNA investighează un dosar complex privind postul de televiziune Realitatea TV. Principala acuzație formulată de procurori este aceea că postul de televiziune a fost finanțat cu diverse sume de bani provenite din infracțiuni de evaziune fiscală.

Nouă persoane, printre care Fabian Schwartzenberg și Monica Hoffman – fratele și o apropiată a lui Elan Schwartzenberg -, sunt urmărite penal pentru infracțiuni ce au avut ca scop influențarea deciziilor privind SC Realitatea Media SA și preluarea acesteia, potrivit DNA.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a precizat, într-un comunicat că până în acest moment al cercetărilor din acest dosar, s-a început urmărirea penală față de Fabian Schwartzenberg, Daniela Madi Ionescu, Monica Hoffman, Adrian Radu, Adrian Marian Vîlsan, Tamara Bătrînache, Ioana Nadolu, Geraldina Neagoe și Carmen Stăncescu, referitor la „implicarea acestora în fapte care se circumscriu infracțiunilor de spălarea banilor, complicitate la înșelăciune, bancrută frauduloasă, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor sub forma complicității, a participației improprii sau a tentativei, fals în înscrisuri sub semnătură privată”.

Din rezoluția de începere a urmăririi penale a rezultat faptul că există date și indicii temeinice potrivit cărora, în 2011 și 2012, învinuiții, aparent acționari majoritari sau acționari minoritari, au derulat acțiuni infracționale pentru influențarea deciziilor în cadrul procedurii insolvenței, în mod direct sau prin persoane fizice ori juridice interpuse, în scopul influențării deciziilor referitoare la SC Realitatea Media SA și preluării controlului asupra acesteia, susțin anchetatorii.

„Scopul urmărit de fiecare dintre învinuiții din cauză a fost asigurarea controlului asupra deciziilor luate în cursul procedurii insolvenței, astfel încât să înscrie o sumă cât mai mare în tabelul creanțelor care determina schimbarea componenței Comitetului Creditorilor al societății aflate în insolvență și a numărului de membri”, a arătat DNA.

Potrivit procurorilor anticorupție, din probele administrate în cauză a rezultat că aceștia au acționat pe două paliere.

Astfel, pe un palier, „demersurile infracționale au fost derulate de un învinuit care, deși avea doar calitatea de persoană interpusă, s-a erijat în patron și a solicitat intrarea în insolvență. Apoi, folosindu-se de persoane juridice ori fizice interpuse, s-a erijat în creditor al SC Realitatea Media SA și, sub pretextul finanțării acesteia, prin mărirea succesivă a creanței ( prin înscrieri de contracte de cesiune ori facturi fictive în contabilitate) a urmărit să se înscrie în tabelul definitiv al creanțelor cu 52% din totalul creanțelor și a urmărit înstrăinarea mărcilor Realitatea Media”, susține DNA.

Potrivit probelor administrate, suma inițială de cinci milioane de euro folosită pentru creditarea SC Realitatea Media SA provenea din evaziune fiscală sau din contracte fictive de împrumut, precizează sursa citată.

„Pe un alt palier, demersurile infracționale au fost derulate și de alte persoane – acționari minoritari – care, în complicitate cu persoane fizice și persoane juridice, au falsificat, prin antedatare, contracte de cesiune, iar prin interpuși, au înregistrat modificări fictive ale structurii acționariatului pe care le-au depus la Oficiul Registrului Comerțului. Faptele au fost desfășurate în același scop al obținerii unor foloase bănești”, au mai arătat anchetatorii.

În cauză se efectuează cercetări penale și față de alte persoane, în legătură cu fapte similare, dar și cu alte fapte, a mai arătat DNA, care a precizat că învinuiților li s-au adus la cunoștință acuzațiile.

Procurorii DNA au făcut, luni, percheziții domiciliare în 35 de locații din București, fiind emise mandate de aducere pentru 16 persoane. Unele dintre percheziții au fost făcute la imobile deținute de Fabian Schwartzenberg, Monica Hoffman și Maricel Păcuraru.

Surse judiciare au declarat că ancheta are legătură și cu dosarul dispariției lui Codruț Marta – șeful de cabinet al fostului președinte ANAF Sorin Blejnar.

DNA a arătat, într-un comunicat de presă, că procurorii Secției de combatere a corupției fac cercetări într-o cauză penală complexă ce vizează săvârșirea mai multor infracțiuni, printre care trafic de influență, spălarea banilor proveniți din evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, bancrută frauduloasă, delapidare, în care sunt implicate peste 30 persoane fizice și mai multe persoane juridice.

„Potrivit probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale, suma care face obiectul spălării de bani este de peste 1.000.000 euro”, a precizat DNA.

Realitatea Media îi are ca acționari majoritari pe Cozmin Gușă și Maricel Pacuraru.

Tribunalul București a admis, în 23 mai, cererea formulată de Realitatea Media SA și a suspendat efectele contractului de cesiune prin care compania Win Win Business & Lobby Company Limited, controlată de Elan Schwartzenberg, a devenit proprietarul mărcilor Realitatea.

Contactat la momentul respectiv de MEDIAFAX, avocatul Gheorghe Piperea, care îl reprezintă în instanță în acest conflict pe Elan Schwartzenberg, a declarat că decizia Tribunalului București reprezintă un abuz și va fi atacată cu recurs la Curtea de Apel.

Societatea Realitatea Media, care deține televiziunea de știri Realitatea TV, se află în insolvență din septembrie 2011. Administratorul judiciar al Realitatea Media este Judiciar HM Expert IPURL.

În 30 aprilie 2013, CNA a aprobat modificarea acționariatului Realitatea TV, Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru fiind acționarii majoritari ai societății Realitatea Media SA, în timp ce Elan Schwartzenberg și copiii lui Sorin Ovidiu Vântu nu mai au nicio participație la societatea care deține licența televiziunii.

Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Pericolul major care amenință planeta. Acum e oficial, aplicațiile de tip Waze ar putea deveni...
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Job-ul pentru care poți fi plătit cu 22.000 de euro pe lună și nu necesită...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
Au furat TUNUL direct de pe fundul mării! „Au crezut că ar fi o piesă...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
Horoscopul banilor 17-23 mai 2021. Zodia care dă lovitura, va fi săptămâna perfectă
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Flavia Groșan, medicul care tratează bolnavi de COVID-19 după scheme de tratament proprii, face un...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide