Recensământ 2022. Peste două milioane de chestionare completate greșit sau incomplete. Cum poți scăpa de amendă?

Publicat: 15 06. 2022, 15:22
Actualizat: 15 06. 2022, 15:35

Surpriză neplăcută pentru milioane de români. Autorecenzarea s-a încheiat, însă problemele continuă întrucât aproximativ două milioane de oameni au completat greșit chestionarul sau nu l-au complet în totalitate și riscă acum să fie amendaţi. Așa că, pentru a evita să fie sancționați, aceștia vor trebui să aștepte acasă recenzorul.

Problema este că oaamenii nu ştiu că de fapt figurează ca nerecenzaţi, pentru că platforma nu anunţă acest lucru. Pentru asta ei trebuiau să intre la secţiunea „Verificarea autorecenzarii după 7 zile”, de pe site-ul recensamantromania.ro, adică pe același site pe care s-au şi autorecenzat. Tot ce trebuiau să facă era să introducă CNP-ul pentru a vedea dacă documentul a fost înregistrat.

În cazul în care chestionarul era completat corect, oamenii primeau o dovadă de autorecenzare. În caz contrar, apărea un mesaj privind neefectuarea autorecenzării. Iar cei care nu doreau să mai aștepte acasă recenzorul puteau relua completarea chestionarului.

Acum, conform INS, aproximativ două milioane de români sunt în această situaţie pentru că nu au verificat acest lucru şi nu ştiu că datele lor au fost introduse în baza de date, chiar dacă după finalizarea chestionarului primeau un mail de mulţumire pentru participare. Acesta însă nu confirma validarea datelor şi acum cei care sunt în această situație vor trebui să aştepte recenzorul acasă.

Cei de la Institutul Naţional de Statistică spun că nu există o altă variantă şi recunosc că a existat o scăpare în realizarea platformei, în sensul că aceasta nu ar fi trebuit să permită trimiterea chestionarelor incomplete.

Vestea bună este, însă, că etapa de recenzarea pe teren a început pe data de 3 iunie, iar cei aproape 2 milioane de români care se află în această situație, vor trebui să aștepte acasă vizita recenzorului și astfel vor scăpa de amendă.

Recenzorii vor merge din uşă în uşă până în data de 17 iulie, însă dacă nu găsesc pe nimeni acasă, sunt obligaţi să se întoarcă, transmite INS.

Datele de la ultimul recensământ

Cel mai recent recensământ a avut loc în 2011, fiind al treilea de după căderea regimului comunist, după cele din 1992 și 2002.

Rezultatele definitive obținute la recenzarea de acum 11 ani:

  • Populația stabilă: 20.121.641 persoane, din care 10.333.064 femei (51,4%)
  • Gospodării: 7,1 milioane (7.086.717) gospodării;
  • Locuințe (inclusiv alte unități de locuit): 8,5 milioane locuințe, din care: 8.450.607 locuințe convenționale și 8.149 alte unități de locuit;
  • Clădiri: 5,1 milioane clădiri (5.117.940 clădiri din care: 5.103.013 clădiri cu locuințe și 14.927 clădiri cu spații colective de locuit.