S-a prelungit perioada de autorecenzare online. Și etapa dedicată interviurilor față în față a fost reprogramată

S-a prelungit perioada de autorecenzare online. Și etapa dedicată interviurilor față în față a fost reprogramată
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 13/05/2022, 21:22
Actualizat: 13/05/2022, 21:27

Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunțat vineri, prelungirea perioadei de autorecenzare, urmând ca platforma online să rămână deschisă până pe 27 mai. Perioada de autorecenzare online trebuia să se încheie pe 15 mai. Decizia, luată în cadrul şedinţei Comisiei Centrale pentru Recensământul din 2022 a fost comunicată de preşedintele INS, Tudorel Andrei, în cadrul unei conferințe de presă, dar și pe contul de Facebook al instituției.

„Datorită interesului foarte mare acordat autorecenzării, cei care nu au apucat până acum să completeze chestionarul online mai au la dispoziție 2 săptămâni. Te mai poți autorecenza online pe recensamantromania.ro până pe 27 mai! Ca și până acum, autorecenzarea se poate face acasă sau într-unul dintre punctele de autorecenzare asistată. Etapa dedicată interviurilor față în față a fost reprogramată pentru perioada 31 mai – 17 iulie”, este mesajul postat pe rețeaua de socializare.

FOTO – Facebook/INS

În ultima săptămână în care românii se puteau se puteau autorecenza, platforma a fost asaltată de sute de mii de solicitări, a explicat preşedintele INS, Tudorel Andrei, care a precizat că, astfel, Comisia Centrală a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor a decis modificarea calendarului de autorecenzare online pentru recensământul din 2022.

Președintele INS a afirmat că în ultima săptămână, media a fost de 400.000 de chestionare completate zilnic.

„Prima etapă este un succes. Pe parcursul autorecenzării, media de finalizare a fost de 110.000 de chestionare la nivelul unei zile. Din feriricire, în ultimele două săptămâni, rezultatele au fost foarte spectuloase. În această situație am considerat că este o obligație morală de a prelungi metoda online de corectare a datelor” a transmis preşedintele INS, Tudorel Andrei, într-o conferință de presă în care a anunțat modificarea calendarului pentru recensământul din 2022.

În total, până în data de 12 mai 2022, au fost completate 8.440.312.de chestionare, conform datelor furnizate de INS.

„Ceea ce înseamnă că la 1.000 de chestionare, noi avem 440 completate. Inițial, noi ne-am propus 35% și suntem în situația în care putem spune că am depășit. Astăzi suntem peste cota de autorecenzare a unor țări din estul Europei. La această dată, avem o autorecenzare a populației la nivelul Bulgariei”, a adăugat  Tudorel Andrei.

După modificarea datelor anunțată de INS, noul calendar din recensământul din 2022 arată astfel:

  • Platforma de autorecenzare online va fi deschisă până vineri, 27 mai 2022
  • Vizita recenzorilor în teren se va desfăşura în perioada 31 mai – 17 iulie 2022.

E bine de știut că persoanele care refuză furnizarea de date pentru recensământ riscă o amendă de la 1.000 de lei la 3.000 lei.

În schimb, persoanele care se autorecenzează online primesc o zi liberă plătită, ca o metodă de încurajare, și se acordă indiferent dacă lucrează în sectorul public sau privat.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult