Record de transplant de cornee, la Spitalul Militari Central

Publicat: 31 10. 2013, 12:47
Actualizat: 29 07. 2014, 18:32

Spitalul Militari Central din Capitală a înregistrat un record în ceea ce privește transplantul de cornee. Potrivit unui comunicat transmis de reprezentanții unității sanitare, în primele 10 luni ale acestui an, echipele medicale din Clinica de Oftalmologie a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) au efectuat 65 de intervenții chirurgicale de transplant de cornee, grefele fiind prelevate de la pacienți aflați în moarte cerebrală la alte spitale din țară, aflate in Programul național de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană.

Datelor puse la dispoziție de către locotenent-colonelul medic dr. Mihail Zemba, coordonatorul Programului de transplant de cornee la nivelul SUUMC, arată că anul acesta s-a înregistrat o evoluție a donatorilor de cornee, comparativ cu datele înregistrate în 2012 când s-au înregistrat 43 de transplante de cornee.

Intervențiile chirurgicale de transplant de cornee au fost efectuate în diferite afecțiuni oculare, din care ponderea majoritară o dețin: cheratopatia edematoasă, cheratoconusul, distrofia corneeană, arsurile și leucoamele corneene posttraumatice.

Pacienții care au beneficiat de transplant provin din toate colțurile țării și au vârste cuprinse între 20 și 80 de ani. Potrivit sursei citate, ei se aflau pe lista de așteptare constituită la nivelul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” .