Românii ar putea avea încă o zi de sărbătoare națională

Publicat: 06 10. 2017, 12:49
Potrivit HG 881/1998 18 decembrie se sărbătorește deja în România ca Zi Națională a Minorităților, dar ea nu este declarată oficial sărbătoare națională. În curând, însă, ar putea deveni, iar asta datorită unei inițiative legislative depuse la Senat de mai mulți deputați, în majoritatea lor covârșitoare aparținând minorităților. Proiectul a obținut deja avizul comisiei de specialitate. 
 
„În Articolul 1 al ‘Declarației’, Adunarea Generală a ONU reglementează rolul statelor în protecția existenței și identității naționale sau etnice, culturale, religioase și lingvistice a minorităților naționale de pe teritoriile lor, prin crearea de condiții pentru promovarea acestei identități și prin adoptarea măsurilor legislative corespunzătoare și a oricăror altor măsuri pentru realizarea acestor obiective. 
 
În România, dreptul la identitate este unul dintre drepturile fundamentale consacrate de către Constituție. De asemenea, ziua de 18 decembrie este sărbătorită în fiecare an, așa cum prevede și Hotărârea de Guvern nr. 881/1998 pentru declararea zilei de 18 decembrie Ziua Minorităților Naționale din România, putând vorbi de existența unei tradiții în acest sens”, se arată în expunerea de motive.