Românii pot sta fără grijă: Valorile nivelului de radiații din Ucraina sunt normale

Publicat: 08 08. 2022, 21:25
Actualizat: 08 08. 2022, 21:26
Sursă Foto - Twitter

Sistemul de monitorizare a radioactivității mediului de pe teritoriul Ucrainei funcționează normal și nu indică depășiri peste valorile normale, transmite CNACAN, la scurt timp după ce bombardamentele rusești de sâmbătă au avariat trei senzori de radiații și au rănit un muncitor la Zaporojia.

Măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații, a anunțat CNCAN.

CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, urmăreşte în permanenţă evoluţia situaţiei din punct vedere al monitorizării radiologice, mai transmite instituţia.

De asemenea, în România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului, din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei nucleare

Antonio Guterres, secretarul gneral al ONU, a cerut luni ca inspectorii internaționali să aibă acces la centrala nucleară de la Zaporojie după ce Rusia și Ucraina au dat vina una pe cealaltă de bombardarea celui mai mare obiectiv atomic din Europa.

„Orice atac la o centrală nucleară este un lucru sinucigaş”, a declarat Guterres într-o conferinţă de presă în Japonia, unde a participat sâmbătă la Ceremonia Memorială a Păcii de la Hiroshima pentru a comemora 77 de ani de la primul bombardament atomic din lume.

Volodimir Zelenski a avertizat că, dacă rușii produc ceva „ireparabil” la centrala de la Zaporojie, radiațiile se vor răspândi în lume.

„Doamne fereşte, dacă se întâmplă ceva ireparabil, nimeni nu va opri vântul care va împrăştia contaminarea radioactivă. Drept urmare, este necesar chiar acum un răspuns principial al comunităţii internaţionale după aceste atacuri ale Rusiei asupra centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa”, a spus preşedintele ucrainean.