SANCȚIUNI. Polițiștii au găsit o metodă prin care să-i amendeze, în continuare, pe românii care nu respectă ordonanțele militare. Până la ce sumă ajung noile contravenții!

Publicat: 10 05. 2020, 12:50
Polițiștii au dat peste 100 de amenzi celor care au încălcat regulile impuse de starea de alertă / Sursă Foto: Mediafax Foto

Polițiștii au găsit o metodă ingenioasă prin care să-i amendeze în continuare pe cei care încalcă ordonanțele militare, în așa fel încât noile sancțiuni să nu poată fi considerate drept neconstituționale. Autoritățile au fost nevoite să caute o soluție după ce, recent, Curtea Constituțională a desființat articolul cu sancțiuni din legea stării de urgență.

Imediat după decizia CCR, polițiștii și-au exprimat public nemulțumirea, în sensul că au considerat că munca lor „a fost în zadar”, în condițiile în care, dacă ar fi contestate în instanță, toate amenzile date pentru încălcarea ordonanțelor militare ar fi anulate.

Totuși, surse din Poliție au dezvăluit, pentru Gândul.ro, că aceștia nu s-au lăsat și au găsit o altă variantă prin care să dea amenzi în continuare, la o lege care nu are nicio legătură cu starea de urgență.
Este vorba despre celebra Lege 61, pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, o ordinii și liniștii publice.

În acest sens, polițiștii invocă articolul 2, care la punctul 29 spune că „nerespectarea măsurilor de ordine luate de organele competente în caz de calamități naturale sau alte pericole publice, se pedepsește cu amendă de 500 la 1.500 de lei”.

Aceeași lege prevede, însă, că cel amendat poate achita, în termen de 15 zile, jumătate minim, adică 250 de lei.

Sursele citate au precizat că nu este vorba despre o decizie luată la nivel oficial, ci s-a discutat la nivel personal între polițiștii din structurile de ordine publică.