SĂRBĂTORI. Mesajul lui Klaus Iohannis cu ocazia Sărbătorilor Pascale: Puterea credinței ne unește sufletește, chiar dacă suntem departe de cei dragi

Publicat: 11 04. 2020, 14:31
Actualizat: 11 04. 2020, 14:32

This browser does not support the video element.

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia Sărbătorilor Pascale pentru credincioșii mai multor religii din România și nu numai. 

„Credincioșilor romano-catolici, reformați, unitarieni și evanghelici le doresc să primească Învierea Domnului cu sănătate, pace sufletească, speranţă și grijă față de semeni!

Transmit cele mai călduroase urări și credincioșilor care celebrează în această duminică Floriile, sărbătoarea smereniei și a iubirii.

Cristos a înviat!”, a postat Klaus Iohannis pe Facebook alături de mesajul video.

În calendarul creștin ortodox, 12 aprilie este Duminica Floriilor, fiind una dintre cele mai importante sărbători ale anului deoarece prevestește intrarea lui Hristor în Ierusalim. De asemenea, romano-catolicii sărbătoresc Paștele, Învierea Domnului.

În Bisericile Ortodoxe echinocțiul de primăvară este fixat pe 21 martie în calendarul iulian (care este ziua de 3 aprilie în calendarul gregorian), în timp ce Biserica Catolică și cele Protestante iau în considerare echinocțiul real de primăvară. Din această cauză data Paștilor în Biserica Ortodoxă nu poate fi mai devreme de 4 aprilie, iar în Bisericile Catolică și Protestante mai devreme de 22 martie.

Această diferență duce, în plus, la o anumită periodicitate în diferența dintre zilele Paștilor. Specific, după 2 sau 4 ani în care diferența este 0-1 săptămâni, urmează un singur an în care diferența este de 4 sau 5 săptămâni.