Scenariul care îi dă fiori lui Raed Arafat. Care este cea mai mare teamă a șefului DSU, în contextul în care numărul de cazuri noi de coronavirus a crescut. “Ar fi cel mai grav!”

Publicat: 27 08. 2020, 15:06
Raed Arafat

Raed Arafat, șeful DSU, se teme că spitalele din România ar urma să rămână fără locuri libere în secțiile de Terapie Intensivă, în cazul în care numărul de cazuri de coronavirus ar urma să crească alarmant, cum s-a întâmplat în ultimele săptămâni.

Scenariul cel mai grav a fi sa rămânem fără capacitate de terapie intensivă, pentru că ştim că de fapt asta este problema majoră. Să rămânem cu capacitate limitată de internare pentru bolnavii simptomatici care au nevoie de oxigen şi de tratament. De aici trebuie să se înţeleagă că cifra de 1.500 pentru noi e îngrijorătoare, pentru că fiecare cifră ,un procent din ea înseamnă internare în terapie intensivă. Fiecare 1.000 de cazuri, aproape 50 din ei ajung în terapie intensivă în următoarele zile, aşa că acesta este scenariul pe care încercăm să îl evităm inclusiv prin creşterea numărului paturilor în terapie intensivă”, a declarat Raed Arafat la Digi 24.

Paturi suplimentare la Brașov

Șeful DSU a mai anunțat că la Brașov a fost deschisă, joi, o secție modulară de terapie intensivă cu 14 paturi suplimentare, în condițiile în care în județ numărul de cazuri noi de coronavirus crește cu fiecare zi care trece.

Acum vin de la Braşov înapoi. La Braşov a fost deschisă secţia modulară de terapie intensivă cu 14 paturi suplimentare de terapie intensivă care vor deservi zona. S-a suplimentat la Mureş, la Cluj, la Bucureşti. Asta încercăm să facem – să creştem numărul paturilor de terapie intensivă pentru următoarea perioadă. Echipamente medicale acum în stoc există. Avem o rezervă de ventilatoare, avem rezervă de echipamente”, a mai explicat Raed Arafat.

Raed Arafat: “Încercăm să găsim soluții!”

Raed Arafat a mai declarat că o problemă extrem de serioasă rămâne resursa umană, mai exact cadrele medicale necesare în unitățile medicale de pe teritoriul României.

Cea mai serioasă problemă care rămâne e cea a resursei umane care chiar dacă te duci şi faci sute de paturi, dacă nu au resursa umană necesară, atunci bineînţeles nu ai cum să le operezi. Deci noi încercăm să găsim soluţiile, ca pe lângă creşterea numărului de paturi, să rezolvăm şi problema de personal, folosind rezidenţii de ani mari, detaşând medici, deci acel personal medical între unităţile sanitare, lucru pe care l-am făcut în ultima perioadă”, a mai spus Raed Arafat.