Schimb de replici între formația La Familia și Oana Pellea: „Nu trebuia să sesizezi poliția. Crezi că poate fi arestată o idee?”

Publicat: 18 05. 2021, 22:32
La Famillia / Sursă Foto: Youtube - Captură

Actrița Oana Pellea a sesizat Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), după ce formația La Famillia a folosit imaginea tatălui său, Amza Pellea, într-unul dintre ultimele clipuri lansate. Actrița spune că nu a fost consultată, acesta fiind motivul pentru care a apelat la autoritățile avizate. 

 

„Am folosit fragmentul din Mihai Viteazul, filmul regizat de Sergiu Nicolaescu, deoarece e unul dintre filmele ce ne-au emoționat în copilărie, acest episod e unul crucial în istoria și identitatea Românească, iar interpretarea lui Amza Pellea a fost genială (întotdeauna cei doi s-au confundat în mintea noastră). Dragă Oana Pellea, e doar o formă de respect pe care am arătat-o, nu trebuia să sesizezi poliția economică, crezi că poate fi arestată sau cenzurată o idee?

Căci ce altceva a făcut Mihai dacă nu să reafirme o idee? O identitate. Un adevăr ce nu poate fi învățat, ci un adevăr ce se relevă în timp ce îl trăiești. Piesa ar fi avut același efect și fără acest fragment, a fost doar o dorință a noastră personală de a aminti contemporanilor noștri imaginea unor personaje reprezentative din istoria lor… chiar și cea cinematografică”, au spus cântăreții de la formația La Famillia.

Ce spune Oana Pellea

Oana Pellea s-a arătat nemuțumită de argumentul oferit de artiști, exprimându-și poziția printr-un mesaj postat pe o rețea de socializare.

„Nu există nici un scandal. Am vizionat clipul respectiv și am văzut că imaginea tatălui meu, interpretând rolul Mihai Viteazul a fost folosită. Am urmat drumul legal.

M-am interesat la CNC dacă s a obținut aprobare pentru folosirea respectivului fragment. Nu exista această aprobare.

Am sesizat ORDA specificând că sunt deținătoarea unică a drepturilor de imagine și de autor a tatălui meu, specificând că AMZA PELLEA este marcă înregistrată. Nu am fost întrebata dacă sunt de acord cu folosirea imaginii tatălui meu în acest clip. ORDA a trimis sesizarea mea la Poliție.

Poliția a contactat firma producătoare. Nu am cerut drepturi bănești. Singura cerere a mea a fost ca fragmentul respectiv să fie eliminat din clip, ceea ce s-a întâmplat. Atât.

Menționez că aceasta este unica clarificare pe care o consider necesară . Cu acestea consider discuția închisă.

Ar mai fi de adăugat …că imaginea unui artist nu poate fi folosită după bunul plac de către nimeni. Sunt legi”, au spus actrița.