Se schimbă regulile pentru șoferii care vor geamuri fumurii. Ce riscă aceia care nu le respectă

Publicat: 25 05. 2015, 14:34

Șoferii care vor să aibă geamuri fumurii vor avea voie, începând cu această vară, să-și lipească folii mai întunecate pe parbriz. Totul grație unei modificări a legislației, relatează Știrile ProTV.

În prezent, legea prevede ca geamurile din spate și luneta mașinii pot fi complet întunecate, însă în cazul parbrizului folia trebuie să aibă 75% transparență. Schimbarea amintită va permite ca transparența pentru parbriz să scadă la 70%.

„Legislația este în curs de schimbare pentru a fi armonizată cu cea aplicabilă în Uniunea Europeană, astfel încât și transparența pentru parbriz va fi coborâtă la 70%”, a explicat Cristian Bucur, un reprezentant al Registrului Auto Român (RAR).

Cei care nu respectă legea vor rămâne fără talon și riscă și o amendă de până la 2.000 de lei, mai precizează sursa citată. În plus, șoferii pot fi amendați și dacă montează folii neomologate de RAR.

Prețul foliilor variază între 300 și 10.000 de lei, în funcție de funcțiile pe care acestea le au: cele mai ieftine rețin doar razele ultraviolete, în vreme ce foliile mai scumpe păstrează și o anumită temperatură în mașină.

Există însă și folii antiefracție. Astfel, dacă un geam obișnuit poate fi spart în cinci secunde, pentru unul cu folie durata crește la 1 minut.