Șeful INML: Sperăm să încheiem indentificarea celor 27 de cadavre sâmbătă, iar duminică autopsiile

Publicat: 31 10. 2015, 13:17
Actualizat: 31 10. 2015, 22:37

„La Institutul Național de Medicină Legală (INML) «Mina Minovici» sunt 27 de cadavre, mare majoritate fără acte de identitate. Identificarea acestora este destul de anevoioasă, ea este făcută de un polițist, împreună cu un medic legist. Identificarea presupune, printre altele, recunoașterea de către familie, rude, prieteni”, a declarat pentru MEDIAFAX Dan Dermengiu.

El a precizat că duminică medicii legiști vor face autopsia cadavrelor, astfel încât activitatea INML să reintre în normal de luni, întrucât sunt și cadavre care nu au legătură cu incendiul și pentru care trebuie să se facă autopsie.

Conform sursei citate, pentru zilele de sâmbătă și duminică au fost suplimentate echipele de medici legiști.

„Au venit de acasă toți legiștii care au putut, lucrăm în prezent la capacitate mare, ne dorim să reușim identificarea tuturor cadavrelor chiar în această zi, de va fi nevoie să stăm oricât de mult”, a mai spus Dermengiu.

Ultimul bilanț al incendiului de vineri seară din Club Colectiv arată 27 de persoane decedate și alte 146 de persoane internate la acest moment la spitalele din Capitală, a anunțat, sâmbătă dimineață, secretarul de stat Raed Arafat, precizând că 17 dintre decedați nu au fost identificați.

Arafat a precizat că 17 din cele 26 de persoane decedate în afara spitalelor nu au fost identificate. De asemenea, sunt neidentificați 5 din cei 146 de răniți internați la acest moment.

Vineri seară, clubul Colectiv găzduia un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album – „Mantras of war”. Intrarea la acest concert a fost liberă, iar accesul în club s-a făcut începând cu ora 20.30.

Martori aflați în club au declarat pentru MEDIAFAX că incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucăți din plafon, care era capitonat și el cu burete fonic, s-au desprins și au căzut peste oameni.

Potrivit celor aflați la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan și să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250-300 de persoane din club au fost cuprinse de panică și s-au îmbulzit spre ieșire, creându-se busculadă, deoarece doar una dintre ușile de la intrare s-a deschis de la declanșarea incendiului.

Ulterior, și cea de-a doua ușă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator. Martorii au mai relatat că un fum greu, înnecăcios, se adunase în club, acesta „ieșind în valuri” pe ușa de la intrare.