Șeful observatorilor germani denunță fraude grave în alegerile prezidențiale din Georgia

Publicat: 15 02. 2012, 11:44
Actualizat: 20 06. 2012, 06:19
Dieter Boden, șeful observatorilor germani din cadrul OSCE, care au monitorizat scrutinul prezidențial din Georgia, a denunțat "fraude grosiere în numărarea voturilor", în ediția de joi a unui cotidian german, relatează AFP.

Dieter Boden, șeful observatorilor germani din cadrul OSCE, care au monitorizat scrutinul prezidențial din Georgia, a denunțat "fraude grosiere în numărarea voturilor", în ediția de joi a unui cotidian german, relatează AFP. Aceste fapte au fost raportate de mai mulți observatori ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a declarat șeful misiunii germane pentru Frankfurter Rundschau, evocând "condițiile haotice (care au dominat) comisia electorală centrală".

Scrutinul, al cărui rezultat oficial a fost publicat miercuri de această comisie, a fost considerat "valid" de OSCE și salutat de Occident.

În cadrul său, actualul președinte Mihail Saakașvili a fost reales cu 52,21 la sută dintre voturi încă din primul tur, în timp ce principalul său adversar Levan Gaceciladze nu a obținut decât 25,26 la sută din sufragiile exprimate. Opoziția îl acuză însă pe Saakașvili de fraude și cere organizarea unui al doilea tur de scrutin. Un al doilea tur de scrutin ar fi avut loc în cazul în care nici unul dintre candidați nu ar fi obținut din primul tur peste jumătate din voturi. Opoziția a adresat marți un ultimatum, amenințând cu organizarea de proteste duminică, în cazul în care un al doilea tur de scrutin nu va fi convocat.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro