Șeful statului și-a sunat fratele ca să-l întrebe de scandalul din portul Constanța. PLUS Mircea Băsescu: Traian i-a purtat un respect deosebit tatălui lui Laurențiu Mironescu

Redactor:
Gândul
Mircea Băsescu spune că șeful statului l-a sunat ca să îl întrebe în ce fel este asociată fiica lui cu Laurențiu Mironescu, acuzat de constituirea unui grup infracțional în portul Constanța.

Mircea Băsescu a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX,că a fost sunat de Traian Băsescu, acesta întrebându-l despreimplicarea fiicei sale, Raluca, într-o firmă cu fostul secretargeneral al MAI Laurențiu Mironescu, arestat în dosarul privindcorupția din Portul Constanța.

Mircea Băsescu a spus că fratele său, președintele TraianBăsescu, l-a sunat pentru a-i cere lămuriri despre implicareafiicei sale, Raluca, într-o firmă în care este parteneră cuLaurențiu Mironescu.

„Normal că fratele meu m-a întrebat ce face nepoata lui. Ce-iașa mare știre de presă? Nu era normal să mă întrebe ce facenepoata mea, în ce firmă este ea cu Mironescu? Atunci nu știam nicieu, după aia m-am lămurit și i-am explicat”, a declarat MirceaBăsescu.

El a precizat că fiica sa, Raluca, a intrat în SC InterprestTrading SRL, cu trei la sută din acțiuni, în anul 2008, în momentulîn care a terminat facultatea, dar firma respectivă aproape că nu afuncționat.

„A intrat în firma aia în 2008, când Mironescu era deputat.Firma era mai de mult făcută. A intrat cu trei la sută, pe motiv căștia engleză, știa turcă, termina facultatea – ASE. Dacă vă uitațila Registrul Comerțului – m-am interesat și eu – vedeți că în 2008firma asta a avut, dacă nu mă înșel, o cifră de afaceri de vreo4.000 de lei. În 2009, a avut cifră de afaceri zero, iar în 2010nici măcar n-a depus bilanțul. Nu știu sigur, dar s-ar putea să fidepus hârtiile pentru suspendarea activității. În firma aia n-afăcut nimic, nimic. Un om cu trei la sută într-o firmă nu facenimic”, a declarat Mircea Băsescu, adăugând că fiica sa nu arenicio altă legătură cu acest caz ” și nici cu domnul Bogatu și nicicu domnul Banias”.

De asemenea, el a mai spus că îi cunoaște personal pe LaurențiuMironescu, Mircea Banias și Eugen Bogatu, dar că nu a avut niciofirmă cu vreunul dintre ei și niciun fel de relații de afaceri.

„Nu am avut nicio legătură de afaceri cu Mironescu, cu Bogatusau cu Banias, deși îi cunosc pe toți trei”, a spus MirceaBăsescu.

Într-un interviu acordat ziarului „Ring”, Mircea Băsescu aexplicat împrejurările în care i-a cunoscut pe Laurențiu Mironescuși Mircea Banias.

„Îi cunosc foarte bine pe amândoi. Suntem comandanți. Cu domnulMironescu am lucrat în aceeași întreprindere, nu-i normal să necunoaștem? Apoi, când eu lucram aici ca angajat al firmei«Plusfood», Mironescu a ajuns directorul portului. Păi cum să nucunosc directorul pe terenul căruia îmi desfășor activitatea cusocietatea?”, a spus Mircea Băsescu.

Întrebat dacă are o relație de prietenie cu Mironescu, el a spuscă nu poate spune acest lucru, precizând însă că acesta a fost „deatâtea ori” în biroul său.

„Sunt totuși un agent economic destul de important în PortulConstanța Sud. Mai mult, tatăl domnului Mironescu a fost unuldintre cei mai mari comandați pe care i-a avut flota românească. Șidacă îmi amintesc bine, i-a fost comandant fratelui meu, când aterminat Institutul de Marină. Traian a avut un deosebit respectpentru domnul comandant Țuchi Mironescu. M-a surprins când am aflatde ce este acuzat fiul său. Nu mă așteptam”, a adăugat frateleșefului statului.

Mircea Băsescu a mai spus că și pe Mircea Banias îl cunoaște defoarte mult timp. „Dar vreau să vă spun că în ceea ce îl priveștepe Banias încă am mari rezerve că ar fi implicat în așa ceva. Nuvreau să se înțeleagă că am fost mai prieten cu unul sau cu altul,dar Banias mi se pare mai puțin tentat să se implice în chestii degenul acesta. Dar ceea ce vă spun este o impresie pur personală, nupot eu să contest ce spun procurorii”, a adăugat MirceaBăsescu.

Laurențiu Mironescu este asociat, în firma INTERPREST TRADINGSRL, cu nepoata președintelui Traian Băsescu, Raluca Băsescu,alături de alte trei persoane. Firma are ca obiect principal deactivitate depozitarea.

Instanța supremă a decis, miercuri, arestarea preventivă a 28 depersoane reținute de procurorii anticorupție în cazul importurilornelegale din Portul Constanța.

Astfel, au fost arestați Laurențiu Mironescu, fost secretargeneral al Ministerului Administrației și Internelor, Eugen Bogatu,fost director al Direcției Domenii Portuare din cadrul CompanieiNaționale Administrația Porturilor Maritime Constanța, Liviu AdrianDurbac, șef al Biroului Vamal Constanța Sud Agigea, în prezent șefal Biroului Vamal Târguri și Expoziții București, Liviu CostelBratu și Claudiu-Constantin Olteanu, adjuncți ai șefului BirouluiVamal Constanța Sud Agigea, Adrian Sorin Pătrașcu, ofițer depoliție, comandant al „Grupului de nave” Constanța din cadrulInspectoratului General al Poliției de Frontieră, precum șiinspectori, lucrători, comisionari și intermediari vamali, asociațiși administratori ai unor firme.

De asemenea, instanța a emis mandat de arestare preventivă înlipsă pentru El Haj Ahmad, cetățean libanez, intermediar vamal.

În acest dosar este cercetat și senatorul PDL Mircea MariusBanias, în cazul acestuia procurorii luând măsura interdicției de apărăsi țara pentru 30 de zile.

Procurorii anticorupție arată, în ordonanța de punere în mișcarea acțiunii penale în acest caz, că din mai 2010 până în martie2011, „la nivelul autorităților vamale și portuare din MunicipiulConstanța s-a constituit un grup infracțional organizat ce arescopul de a controla instituțiile Statului Român cu atribuții înactivitățile de import-export de mărfuri prin birourile vamale depe raza Direcției Regionale de Accize și Operațiuni Vamale (DRAOV)Constanța, dar și din Municipiul București”.

Laurențiu Mironescu este acuzat de inițiere sau constituire aunui grup infracțional organizat ori aderarea sau sprijinirea suborice formă a unui astfel de grup, precum și pentru trafic deinfluență.

Potrivit procurorilor, Laurențiu Mironescu a cerut, în calitatede lider al PDL Constanța, suma de 8.000 de lei lui AurelianCătălin Pilcă, arestat și el în acest dosar, pentru ca Mironescu săfie ales în conducerea organizației municipale, promițând că apoiva interveni pentru ca Pilcă să fie numit director în CNAdministrarea Porturilor Maritime.

„La data de 3 iunie 2010, inculpatul Mironescu Laurențiu, încalitate de președinte al organizației municipale a PDL Constanța,i-a cerut inculpatului Pilcă Aurelian Cătălin suma de 8.000 RONpentru ca Mironescu Laurențiu să câștige o funcție de conducere lanivelul respectivei organizații politice. După ce PilcăAurelian-Cătălin a promis că îi va da suma de bani cerută, la datade 5 iunie 2010, cu ocazia alegerilor interne desfășurate laOrganizația Municipală Constanța a PDL, Mironescu Laurențiu a fostales prim-vicepreședinte al organizației”, precizează DNA într-uncomunicat remis, marți, agenției MEDIAFAX.

Potrivit DNA, în schimbul sumei de bani plătite deAurelian-Cătălin Pilcă, Laurențiu Mironescu a promis să îșifolosească influența politică pe lângă factorii decizionali dincadrul Ministerului Transporturilor pentru ca Pilcă să fie numitdirector în cadrul Companiei Naționale Administrarea PorturilorMaritime Constanța S.A., „urmând ca acesta să lase locul uneipersoane alese de Pilcă Aurelian-Cătălin și de către ceilalțimembri ai grupului infracțional”.

Laurențiu Mironescu a declarat, în timpul audierilor la ICCJ, cănu își dorea funcția de la minister, ci un post de conducere înPortul Constanța, el precizând că avea o relație bună cu ministrulTransporturilor Anca Boagiu, dar că avusese divergențe cu RaduBerceanu. În acest context, Mironescu ar fi susținut că „totul estelucrătura lui Radu Berceanu”, potrivit unor avocați.

Cătălin Legănel, [email protected]

Inchide