Senatorul PDL Mircea Banias s-a prezentat la DNA pentru prelungirea interdicției de a părăsi țara. Acesta este cercetat în dosarul privind afacerile ilegale din Portul Constanța

Redactor:
Octav Ganea
Senatorul PDL Mircea Banias s-a prezentat la DNA pentru prelungirea interdicției de a părăsi țara. Acesta este cercetat în dosarul privind afacerile ilegale din Portul Constanța
Senatorul PDL Mircea Banias s-a prezentat, marți dimineață, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), unde procurorii i-au prelungit acestuia interdicția de a prelungi țara, în dosarul privind afacerile ilegale din Portul Constanța.

Senatorul PDL Mircea Banias s-a prezentat, marți dimineață, lasediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), unde procurorii i-auprelungit acestuia interdicția de a prelungi țara, în dosarulprivind afacerile ilegale din Portul Constanța.

Procurorii anticorupție i-au prelungit marți dimineață, cu 30 dezile, interdicția senatorului Mircea Banias, care este cercetat îndosarul în care 28 de persoane se află în arest preventiv pentrupresupuse fapte de corupție comise în Portul Constanța.

Totodată, completul de cinci judecători al instanței supreme vajudeca marți, începând cu ora 12.00, recursurile făcute de cei 28de arestați în acest dosar împotriva deciziei de sâmbătă a Secțieipenale, prin care acestora li s-a prelungit măsura arestului cu 30de zile.

Senatorul Mircea Banias este cercetat în acest dosar pentru aderarela un grup infracțional organizat, trafic de influență și instigarela delapidare.

Potrivit procurorilor, în 22 octombrie 2010, senatorul MirceaMarius Banias i-ar fi pretins lui Eugen Bogatu, la vremearespectivă director al Direcției Domenii Portuare, din cadrulCompaniei Naționale Administrarea Porturilor Maritime Constanța SA,să îi remită cu titlu gratuit mai multe produse provenite dinmărfurile confiscate și aflate în gestiunea Biroului VamalConstanța Sud Agigea.

Banias i-ar fi promis lui Eugen Bogatu, în schimbul acestor foloasemateriale, că se va implica personal în blocarea unui proiect derestructurare a autorității vamale de pe raza județului Constanțași a unui ordin ministerial care prevedea obligativitatea scanăriituturor containerelor din Portul Constanța Sud Agigea, că vainterveni pentru ca o persoană, ce nu era agreată de grupulinfracțional, să nu fie numită într-o funcție de conducere încadrul Companiei Naționale Administrarea Porturilor MaritimeConstanța și că își va folosi influența pentru menținerea înfuncție a unui fost director al Direcției Sanitar VeterinareConstanța.

Senatorul Mircea Banias i-ar fi promis lui Eugen Bogatu căintervine la șeful ANAF, Sorin Blejnar, pentru a-l convinge sărenunțe la atitudinea negativă a acestuia față de Liviu Durbac,șeful Biroului Vamal Constanța Sud Agigea, potrivit motivăriiinstanței supreme care în 25 mai a emis 29 de mandate de arestareîn cazul „grupării Mironescu”.

De asemenea, Banias i-ar fi promis lui Eugen Bogatu, în noiembrie2010, că va interveni, la cererea acestuia, la ministrulTransporturilor, Anca Boagiu, „într-o problemă”, iar o lună maitârziu ar fi intervenit „pe lângă un ministru”, pentru păstrarea înfuncție a fostului director al DSV Constanța, notează instanța înmotivare.

În document se mai arată că „la data de 3 decembrie 2010 inculpatulBanias Mircea Marius a intervenit pe lângă un ministru pentru a-lpăstra în funcție pe fostul director de la DirecțiaSanitar-Veterinară din Constanța”.

Procurorii au mai stabilit că cele câteva mii de perechi deîncălțări sport și de seturi de bluze și pantaloni de treningcerute de senatorul PDL Mircea Banias celor care lucrau în vamaAgigea au fost duse din depozitul de bunuri confiscate al vămiidirect la locuința fratelui parlamentarului.

Mircea Banias declara, la momentul la care ceilalți inculpați înacest dosar au fost reținuți, că a cerut aceste bunuri, însă ele arfi fost destinate unei asociațiii a surzilor din Constanța.

Din referatul prin care procurorii Direcției Naționale Anticorupțieau cerut prelungirea arestării inculpaților din cazul „Mironescu”reiese însă că bunurile erau destinate „Asociației pentruPromovarea Porturilor Dunărene și la Marea Neagră” din Constanța,fondată de senatorul Mircea Banias și de fratele acestuia,Emil.

„La data de 22.10.2010, inculpatul Banias Mircea Marius, senator alRomâniei, i-a pretins inculpatului Bogatu Eugen, la vremearespective director al Direcției Domenii Portuare, din cadrulCompaniei Naționale Administrarea Porturilor Maritime Constanța SA,să îi procure cu titlu gratuit, direct din magazia de confiscărivamale a Biroului Vamal Constanța Sud Agigea, 200 de perechipantofi de sport «Adidas» și 200 de treninguri. Aceste bunuri aufost puse la dispoziția inculpatului Banias Mircea prin intermediulinculpaților Tudoran Dragoș-Iulian, comisionar vamal, și TudoranHoria-Dan, fratele acestuia, lucrător vamal în cadrul BirouluiVamal Constanța Sud Agigea, responsabil de confiscările vamale șiavând gestiunea asupra magaziei de confiscări vamale. Bunurile aufost transportate la domiciliul lui Banias Emil, frateleinculpatului Banias Mircea, deținând funcția de director în cadrulCompaniei Naționale Administrarea Porturilor Maritime ConstanțaSA”, se precizează în documentul menționat.

Procurorii susțin că, în schimbul produselor cerute, Banias „îipromitea” lui Eugen Bogatu sprijinul său, în virtutea funcției desenator pe care o deținea. Astfel, potrivit procurorilor,parlamentarul urma să „direcționeze” diferite proiectepolitico-administrative „în sensul impus de interesele” lui Bogatu,”precum și a întregului grup infracțional condus de acesta”.

„Pentru a realiza acest lucru, inculpatul Banias Mircea Marius apromis că va interveni pe lângă persoanele competente să realizezecerințele respective”, afirmă procurorii, care descriu fiecaredintre acțiunile întreprinse de Banias în acest sens.

Conform documentului, în 22 noiembrie 2010, „la solicitarea expresăa inculpatului Bogatu Eugen”, Banias „a promis să-i dea acestuiainformații și să se implice personal pentru blocarea unui proiectde restructurare a autorității vamale de pe raza județuluiConstanța, proiect care, dacă ar fi fost promovat, ar fi încurcatdesfășurarea activității grupului infracțional”.

Două zile mai târziu, Banias i-a relatat lui Bogatu că a făcutdemersuri în vederea promovării unui proiect de afaceri aleacestuia, „însă sunt șanse scăzute pentru a fi promovat”. Înaceeași zi, Banias i-a promis lui Bogatu și că „va interveni într-oproblemă pe lângă Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu”.

În 3 decembrie 2010, Banias ar fi intervenit „pe lângă un ministru”pentru a-l păstra în funcție pe fostul director de la DirecțiaSanitar-Veterinară Constanța.

În 7 mai, Bogatu i-a cerut alte două favoruri lui Banias: săintervină „pe lângă o persoană influentă, indentificată codat ca«doamna», pentru a bloca aducerea unei persoane străine, neagreatede grupul infracțional, la Compania Națională AdministrareaPorturilor Maritime Constanța” și să intervină pentru blocarea unuiordin ministerial care urma să prevadă obligativitatea scanăriituturor containerelor din Portul Constanța Sud Agigea.

În iulie 2010, Banias „s-a angajat, la cererea expresă ainculpatului Bogatu”, să intervină pe lângă Iulian Tudor și pelângă ministrul Transporturilor («doamna») „pentru o chestiune deafaceri discutată anterior de cei doi inculpați”, precum și pelângă președintele ANAF, Sorin Blejnar, „pentru a-l determina sărenunțe la atitudinea negativă a acestuia față de Liviu Durbac,șeful Biroului Vamal Constanța Sud Agigea, membru, la rândul său,al grupului infracțional organizat, din care fac parte atâtinculpatul Mircea Banias, cât și inculpatul Eugen Bogatu”.

Potrivit procurorilor, Asociația pentru Promovarea PorturilorDunărene și la Marea Neagră Constanța, „asociație care le aparține,ca membri fondatori, inculpatului Banias Mircea Marius și numituluiBanias Emil, fratele său, având funcția de director în cadrulCompaniei Naționale Administrarea Porturilor Maritime Constanța SA,a primit, cu titlu gratuit, fără a exista această posibilitatelegală, în schimbul protejării intereselor membrilor grupuluiinfracțional organizat” o mie de perechi de încălțăminte sportpentru copii, 750 de costume de trening, 628 de curele, 250 deperechi de pantaloni pentru adulți, 1.093 de costume de treningpurtând însemnele mărcii Adidas și 700 de perechi de încălțămintesport purtând însemnele mărcii Adidas.

Catalin Lupasteanu,[email protected]

Inchide