Senatul a decis. Aceasta este procedura prin care se face înscrierea sau retragerea de la orele de religie

Publicat: 18 05. 2015, 19:22
Actualizat: 18 05. 2015, 19:58

Proiectul, care modifică Legea educației naționale în acord cu decizia recentă a Curții Constituționale pe această temă, a fost votat cu 119 voturi „pentru” și 2 „împotrivă”.

Proiectul prevede că înscrierea sau reînscrierea elevului la obiectul religie se face prin cerere scrisă, iar schimbarea opțiunii sau retragerea se face tot prin cerere scrisă.

„Înscrierea sau reînscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea acestei opțiuni sau retragerea se face tot prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelului legal instituit pentru elevul minor. Situația școlară se încheie, după caz, cu sau fără disciplina Religie”, potrivit proiectului.

Proiectul de lege a fost votat de Camera Deputaților în aprilie, Senatul fiind for legislativ decizional.

Curtea Constituțională (CC) a decis, în 12 noiembrie 2014, că articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educației naționale privind obligația unei cereri pentru ca un elev să nu participe la ora de religie este neconstituțional, oficiali ai CC precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui depusă de cei care vor să studieze disciplina.