SENTINȚĂ. Neamțul și Harghita „s-au bătut” în Instanță pentru Cheile Bicazului. Iată cine a câștigat

Publicat: 25 06. 2020, 14:55
Actualizat: 06 04. 2021, 20:33
Curtea de Apel Ploiești: Cheile Bicazului aparțin administrativ de județul Neamț, foto: Wikipedia

Cheile Bicazului aparțin administrativ de județul Neamț, arată o sentință irevocabilă a Curții de Apel Ploiești. Instanța a judecat un proces privind granița dintre județele Neamț și Harghita.

Prefectul județului Neamț, George Lazăr, anunță că, printr-o sentință irevocabilă dată joi de Curtea de Apel Ploiești, Cheile Bicazului aparțin din punct de vedere administrativ de județul Neamț.

Miza procesului a constituit-o granița administrativă dintre județele Neamț și Harghita.

În prima instanță, Tribunalul Prahova a decis să anuleze procesul verbal în care se consemna montarea unor borne de hotar și să stabilească o altă graniță, cu 4 km înspre județul Neamț, ceea ce implica trecerea Cheilor Bicazului, administrativ, în județul Harghita.

Decizia Tribunalului este irevocabilă

Astfel, Cheile Bicazului aparţineau municipiului Gheorgheni din Harghita, şi nu comunei Bicaz Chei din județul Neamţ.

„Decizia Tribunalului Prahova a fost atacată la Curtea de Apel Ploiești, unde reprezentanții instituțiilor din Neamț au fost prezenți la fiecare termen și au depus concluzii scrise. Prefectura Neamț a cerut instanței să observe că Tribunalul Prahova s-a pronunțat asupra unui capăt de cerere, fără a fi investit să-l soluționeze”, a spus Lazăr.

„Totul a început cu un proces verbal fără dată exactă, dar din 1998, prin care s-au pus borne de hotar, la solicitarea UAT Gheorgheni. A lucrat o firmă, SC Satelit din Sfântul Gheorghe. La data când s-au finalizat lucrările, reprezentanţii UAT Gheorgheni au venit şi la noi, la primărie, să fie semnat procesul verbal de toate părţile. În 2009, însă, s-a iniţiat un proces la Judecătoria Gheorgheni, pentru anularea acestui proces verbal, pe motiv că semnatarii de la UAT Gheorgheni erau în eroare. În 2010, procesul a fost mutat la Tribunalul Harghita, din motive de competenţă materială. Noi am cerut strămutarea, ni s-a aprobat şi, în anul 2011, dosarul s-a judecat la Tribunalul Prahova, unde, pe 17 aprilie 2012, am câştigat. UAT Gheorgheni a declarat recurs, procesul a ajuns la Curtea de Apel Ploieşti, care a dispus rejudecarea şi a trimis dosarul, din nou, la Tribunalul Prahova. A durat foarte mult, s-au dat amânări peste amânări pentru că a fost lipsă de procedură cu martorii – copiii secretarului de la Primăria Gheorgheni, care au fost introduşi în cauză să spună că tatăl lor, care a murit între timp, nu era în deplinătatea facultăţilor mintale probabil – şi acum, în iunie 2019, s-a pronunţat sentinţa prin care nu doar că s-a anulat procesul verbal, dar s-a stabilit o altă graniţă. Ori nu acesta era obiectul acţiuni”, a declarat Gheorghe Oniga, primarul din Bicaz Chei.