Serviciile de tip afterschool pentru copiii din grădinițe și din învățământul primar vor fi decontate de stat

Publicat: 20 08. 2020, 15:54
Serviciile de tip afterschool pentru copiii din grădinițe și din învățământul primar vor fi decontate de stat. Sursa foto: Shutterstock

Președintele Klaus Iohannis a promulgat joi o inițiativă legislativă prin care statul va deconta plata serviciilor de tip afterschool în cazul preșcolarilor și elevilor din clasele I-IV.

Legea a fost propusă de vicepreședintele Raluca Turcan, după cum informează agenția de presă MEDIAFAX.

Potrivit legii, decontarea acestor sume se va face prin intermediul unor tichete educaționale, care vor avea o valoare raportată la indicatorul social de referință.

„Statul finanţează programul «Şcoala dupa şcoală» pentru preşcolarii şi elevii de până în clasa a IV-a, inclusiv, ai căror parinţi, reprezentanţi legali sau, după caz, persoana care a fost desemnată de părinte pentru întreţinerea unui copil, pe perioada absenţei părinţilor, conform art. 104 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care solicită acest serviciu, prin tichete educaţionale a căror valoare nominală lunară se raportează la indicatorul social de referinţă şi este de 0,8 ISR, exprimat în lei, pentru fiecare copil înscris în programul «Şcoala dupa şcoală»”, se arată în lege.

Legea promulgată joi de președintele Klaus Iohannis a fost aprobată de către membrii Senatului cu unanimitate de voturi.

Potrivit actului normativ, tichetele care vor fi acordate în acest sens de către stat au scop exclusiv educațional și nu pot să fie transferate altor beneficiari. Serviciile vor fi decontate de către școli.

De asemenea, legea mai prevede și că tichetele vor fi acordate în baza unei cereri redactate de către părinți sau de către reprezentanții legali ai copilului, pentru fiecare copil în parte.

Klaus Iohannis a promulgat și legea privind cursurile alternative online

Tot joi, președintele Klaus Iohannis a promulgat și o lege inițiată de fostul ministru Ecaterina Andronescu, referitoare la introducerea unor cursuri alternative în format online.

Și legea propusă de fostul ministru al educației, Liviu Pop, referitoare la vârsta copiilor care pot fi înscriși în învățământul preșcolar a fost promulgată de președinte. Actul normativ face referire și la diminuarea numărului de elevi din clase, dar și la norma didactică pentru personalul din învăţământul preuniversitar.