SIE confirmă: Misiuni diplomatice ale României au fost atacate de hackeri

Publicat: 30 06. 2016, 19:18

„Pe parcursul ultimilor ani, specialiștii SIE au identificat o serie de > suspecte primite prin internet pe adrese de mail ale unor reprezentanțe diplomatice ale României. În conformitate cu procedurile, fișierele infectate au fost blocate și înlăturate prin folosirea soluțiilor de securitate informatică, printre care și cele produse de Bitdefender. Menționăm că, prin măsurile INFOSEC aplicate de SIE, s-a asigurat protecția sistemelor informatice de comunicații în obiectivele asigurate, neexistând situații de extragere de informații clasificate”, a precizat SIE, la solicitarea MEDIAFAX.

De asemenea, SIE a afirmat că a analizat fișierele, unele cu Bitdefender – cu care a cooperat în acest caz – pentru a stabili felul în care funcționează programele folosite de atacatori, iar în urma analizei au fost indentificate vulnerabilitățile.

„Amenințarea cibernetică este dinamică, modalitățile de atac fiind într-o permanentă evoluție (…). Având în vedere această realitate, minimizarea pericolului se poate realiza, pe de o parte, prin conștientizarea utilizatorilor și aplicarea strictă a procedurilor de securitate și, pe de altă parte, prin acțiuni de cooperare de genul celei de mai sus, care au ca rezultat upgradarea soluțiilor de securitate informatică și, pe cale de consecință, o mai bună protecție a sistemelor informatice”, potrivit sursei citate.