Sindicatele europene promovează negocierile pentru a salva fabrica Nokia din Bochum

Publicat: 15 02. 2012, 11:52
Actualizat: 12 04. 2012, 18:33
Sindicatele europene ale companiei de telefonie mobilă Nokia au cerut miercuri retragerea planului de închidere a fabricii din Bochum, pe care intenționează să o obțină printr-o "negociere serioasă" cu conducerea.

"Sindicatele se opun ferm închiderii anunțate a fabricii din Bochum", a dat asigurări secretarul general al Federației europene a Metalurgiștilor (FEM), Peter Scherrer, într-o conferință de presă. Liderul FEM a salutat elaborarea unui "răspuns comun" sindical la anunțul făcut de Nokia privind intenția sa de a închide, până la jumătatea lui 2008, fabrica de la Bochum (2.300 de salariați), ultima care fabrică telefoane mobile în Germania, pentru a-și transfera sediul în România. Sindicatele "vor toate, inclusiv cele finlandeze și române, să se angajeze în discuții constructive cu conducerea cât mai repede posibil", a adăugat Scherrer.

În aceeași conferință de presă, un delegat din Bochum, Gisela Achenbach, s-a declarat "dezamăgită". Ea a explicat că a "părăsit reuniunea înainte de finalul ei", din cauza unei "lipse de susținere și solidaritate" a delegaților finlandezi.

În cazul în care conducerea nu va da rapid "semnale pozitive", "nu va mai fi posibil să îi împiedicăm pe colegi să stopeze activitatea", a explicat la rândul său un reprezentant al sindicatului german IG Metall, Juergen Ulber. Cu atât mai mult cu cât fabrica de la Bochum a produs "beneficii de 134 de milioane de euro" în 2007, a adăugat el. Potrivit FEM, o boicotare a companiei Nokia "nu a fost abordată" miercuri.

Sindicatele cer progrese înainte de următoarea reuniune a consiliului de supraveghere a companiei Nokia, de la 28 februarie.

Mai mult știri pe www.mediafax.ro