Singurătatea, contagioasă ca și gripa

Publicat: 16 02. 2012, 10:02
Actualizat: 20 02. 2012, 08:11
Singurătatea este contagioasă, la fel ca și gripa, "transmițându-se" de la o persoană la alta, potrivit unui studiu realizat de cercetători americani de la universitățile Chicago, California-San Diego și Harvard, informează Reuters.

Singurătatea este contagioasă, la fel ca și gripa,”transmițându-se” de la o persoană la alta, potrivit unui studiurealizat de cercetători americani de la universitățile Chicago,California-San Diego și Harvard, informează Reuters.

Folosind datele de la un studiu amplu, cercetătorii americani audescoperit că oamenii au tendința de a-și transmite sentimentelecelor apropiați, cee ce îi face să se izoleze de societate.

„Am descoperit un tipar extraordinar de contagiozitate care îiface pe oameni să se deplaseze spre marginea cercului lor socialatunci când se simt singuri”, a declarat psihologul John Cacioppo,de la University of Chicago.

Înainte de a-și pierde prietenii, oamenii singuri își transmitsentimentele celor apropiați, care ajung, de asemenea, să se simtăsinguri.

„La periferia cercului lor social, oamenii au mai puținiprieteni și totuși au tendința de a-i îndepărta chiar și pe aceștiacâțiva care le mai rămăseseră”, a mai spus Cacioppo.

Deoarece singurătatea este asociată cu o boală psihică șifizică, Cacioppo a subliniat că este important ca oamenii sărecunoască singuratatea și să îi ajute pe cei afectați desingurătate, înainte de a se izola.

Pentru realizarea acestui studiu, cercetătorii au folosit datelede la alt studiu numit Framingham Heart, care analizează riscurilede îmbolnăviri cardiovasculare la mai mult de 5.000 de persoane,încă din 1948.

Studiul mai indică faptul că, pe măsură ce oamenii seînsingurează, ei devin tot mai neîncrezători în ceilalți și totulse transformă într-un cerc vicios care nu le mai permite să îșifacă alți prieteni. Pe de altă parte, potrivit lui Cacioppo,societatea a dezvoltat o tendință naturală de a-i izola pe ceisinguri, ceea ce face și mai importantă recunoașterea singurătățiiși tratarea ei, înainte de a se răspândi.

Mediafax