Șoferi români, șantajați pentru a transporta imigranți sirieni din Turcia

Publicat: 19 01. 2016, 14:37
Actualizat: 20 01. 2016, 11:23

Polițiștii de la Combaterea criminalității organizate din Bistrița-Năsăud și procurorii DIICOT au făcut nouă percheziții în județ pentru destructurarea unei grupări specializate în trafic de persoane, potrivit unui comunicat al Poliției Române.

Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2015, membrii grupării ar fi recrutat mai mulți șoferi pe care, prin înșelăciune sau prin amenințări cu acte de violență, i-ar fi determinat să îi transporte în Turcia. Acolo, membrii grupării și-ar fi obligat copiii să cerșească, punându-i să cânte la acordeon în locuri publice, iar pe șoferii recrutați, prin inducere în eroare, i-ar fi transferat unor grupări infracționale turcești.

Ulterior, gruparea infracțională din Turcia i-ar fi determinat, prin amenințare, pe șoferii din Bistrița-Năsăud să efectueze transporturi cu cetățeni de origine siriană – bărbați, femei sau copii -, din localitatea Izmir până la granița vestică a Turciei, în schimbul unor sume mari de bani.

Cetățenii de origine siriană ar fi ajuns astfel în spațiul Uniunii Europene, pe ruta Turcia – Grecia – Macedonia – Serbia, prin România sau Ungaria.

În acest caz, nouă persoane urmează să fie duse la audieri, la sediul DIICOT Bistrița-Năsăud.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.