Sorin Cîmpeanu anunță implementarea programului „Masă sănătoasă în școli”, pentru a reduce abandonul școlar

Sorin Cîmpeanu anunță implementarea programului Masă sănătoasă în școli, pentru a reduce abandonul școlar
Sursa foto: captură video / Profimedia
Publicat: 30/05/2022, 20:29
Actualizat: 30/05/2022, 21:49

Ministerul Educației va lua măsuri pentru reducerea abandonului școlar, a anunțat luni de ministrul Sorin Cîmpeanu, în timpul unei dezbateri, la Palatul Parlamentului. Astfel, începând cu anul şcolar 2022-2023, la nivel național vă fi implementat un program integrat „Masă sănătoasă în școli”, pentru următorii 5 ani, în valoare de 1 miliard de euro.

Programul va fi implementat, în parteneriat, de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Agriculturii, sursele de finanțare fiind asigurate din bugetul de stat, fonduri externe nerambursabile şi rambursabile.

„În total, aceste surse de finanțare vor trebui să genereze 1 miliard de euro pentru finanțarea programului astfel încât să avem o extindere semnificativă a programului de sprijin pentru reducerea abandonului școlar pentru un număr cât mai mare de elevi. Criteriile vor fi stabilite de către Ministerul Educației, luând în considerare vulnerabilitatea mare și medie din perspectiva abandonului școlar.”

În cadrul acestei dezbateri, organizaţia World Vision a prezentat rezultatele unui studiu conform căruia unul din zece copii de la sate nu frecventează în prezent nicio instituţie de învăţământ. Totodată, doi din zece copii spun că familia le asigură doar uneori sau nu le asigură niciodată suficientă mâncare.

„Masa în şcoli este cea care de multe ori poate face diferenţa, mai ales în mediul rural, între decizia părinţilor de a-şi trimite copiii la şcoală sau nu. (…) Lucrul acesta se corelează, din păcate, cu datele prezentate în Monitorul Educaţiei, conform căruia, în anul 2020, rata de părăsire timpurie a şcolii în România a fost de 15,6%, în condiţiile în care la nivel european a fost de 9,9%. Mai grav este că diferenţele sunt extrem de mari între urban şi rural. Sunt diferenţe care nu se mai întâlnesc în niciun alt stat european. În mediul rural, la nivelul anului 2020, cu o medie naţională foarte mare de 15,6%, rata de părăsire timpurie a şcolii a fost de 23%, iar în mediul urban de puţin peste 5%. La nivel european diferenţele sunt foarte mici, între 10 – 11%”, a explicat ministrul, citat de Agerpres.

Ce școli vor beneficia de programul „Masă sănătoasă în școli”

Sorin Cîmpeanu a mai declarat că includerea unităţilor de învăţământ preuniversitar în program se va realiza pe baza unor criterii aprobate de Ministerul Educaţiei, luând în considerare şcolile cu vulnerabilitate mare şi medie din perspectiva abandonului şcolar.

„Criteriile vor fi stabilite de Ministerul Educaţiei, luând în considerare vulnerabilitatea mare şi medie din perspectiva abandonului şcolar. (…) Prima rundă din Programul Naţional de Reducere a Abandonului Şcolar, finanţat prin PNRR, a realizat deja selecţia unui număr de 1415 şcoli. Pentru cheltuieli de alte bunuri şi servicii, care presupun costuri de hrană, sunt alocate 224 de milioane de lei, pentru 3 ani. Sunt vizaţii elevii de gimnaziu care vor beneficia de o masă sănătoasă în şcoli. Urmează runda a doua, în care numărul estimat al elevilor care beneficiază, din gimnaziu, este de 380.000”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

În plus, un număr de 150 de şcoli pot beneficia de programul-pilot „Masă caldă” implementat începând din 2016. Câmpeanu a afirmat însă că în cazul acestui program există blocaje la nivelul achiziţiilor şi se caută soluţii, astfel încât elevii să poată beneficia de iniţiativă.

Ministrul Educației mai spune că alimentele destinate elevilor vor fi stabilite de Ministerul Sănătăţii, iar Ministerul Agriculturii se va ocupa de aprovizionarea cu produse, exclusiv românești.

Ministrul a mai declarat că, începând din luna septembrie, elevii vor putea studia în cadrul disciplinei Educaţie pentru viaţă şi un modul referitor la alimentaţia sănătoasă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
Cum se modifică alocațiile pentru copii! Schimbări importante în lege
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
NOILE REGULI pentru cei care au centrale termice de APARTAMENT. Ordinul de la UE a...
Război total între Antena 1 și Pro TV. Chefii plecați au detonat bomba
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Iată ce se întâmplă în creierul tău dacă îți place să citești ficțiune
×