STARE DE ALERTĂ. Raed Arafat despre reluarea asistenţei medicale ambulatorie pentru cazurile care nu reprezintă urgenţă/ În ce situație este necesară declarația pe proprie răspundere pentru a beneficia de asistență medicală

Publicat: 15 05. 2020, 01:19
Actualizat: 15 05. 2020, 03:02
Sursa: Profimedia

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat a anunţat, joi seara, că se va relua asistenţa medicală ambulatorie pentru cazurile care nu reprezintă urgenţă, doar cu programare prealabilă. Deplasarea în afara localității este permisă pentru asistență medicală, fiind necesară o declarație pe proprie răspundere. Nelu Tătaru,ministrul Sănătății a subliniat că spitalele de fază 1, fază 2 și spitalele suport COVID  vor asigura asistență medicală pacienților în continuare.

Pentru cazurile care nu reprezintă urgență și care au potențial de agravare, asistența medicală poate fi reluată doar cu programare prealabilă

„Se reia asigurarea asistenţei medicale ambulatorie pentru cazurile care nu reprezintă urgenţă şi care nu au potenţial de agravare, cu condiţia organizării activităţii astfel încât consultaţiile să fie efectuate doar cu programare prealabilă  şi interzicerea staţionării pacienţilor în zonele de aşteptare, precum şi activităţile de internare a pacienţilor care nu sunt urgenţe medicale la nivelul unităţilor medicale non-COVID, cu menţinerea interdicţiilor de acces a aparţinătorilor, fiind obligatorie organizarea unui sistem de informare a acestora despre starea pacienţilor internaţi”, a declarat Raed Arafat, la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Deplasarea în afara localității este permisă pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță și este necesară completarea unui nou tip de declarație pe propria răspundere

Potrivit Hotărârii  nr. 24 din 14.05.2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel național și a măsurilor de prevenire și control a infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARSCoV-2  deplasarea în afara localității va fi permisă doar pentru câteva motive, iar cei ce ies din localitate trebuie să completeze un nou tip de declarație pe propria răspundere.

„Unul dintre motivele pentru deplasarea în afară localității este deplasare pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță”.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a declarat că se reiau și activitățile medicale pentru patologia non-covid în unitățile sanitare desemnate non-covid, iar spitalele de fază 1, fază 2 și spitalele suport covid vor asigura asistența medicală pacienților în continuare

„O dată cu 15 mai, se reiau și activitățile medicale pentru patologia non-covid care, specific, se vor desfășura după reguli sanitare, epidemiologice, în unitățile sanitare desemnate non-covid. Rămânem în continuare într-o pandemie. Rămânem în continuare cu spitalele de fază 1, fază 2 și spitalele suport covid, pregătite. Suntem în continuare în desfășurarea unei patologii pe care o avem și nu trebuie să o scăpăm din mână. Există un moment de relaxare pe care trebuie bine gestionat. Vom evalua această relaxare și primele măsuri la 14 zile. Evaluarea ne va da și măsura continuării cu alte relaxări sau intervenția pentru a corecta, în cazul creșterii a cazurilor noi, din Terapie Intensivă sau a numărului de decese”, a declarat ministrul Sănătății la finalul declarațiilor de presă.

Declarațiile vin după ce, miercuri, Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, și urmează să trimită spre promulgare Proiectul de lege privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

La sediul MAI, au loc declarații de presă, în urma ședinței CNSU, susținute de ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Joi seară s-a desfășurat prima ședință a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), înființat  prin ordonanță de guvern, pentru a gestiona starea de alertă care va fi instituită în România. Comitetul este condus de premierul Ludovic Orban. CNSU decide măsurile care vor fi luate în perioada în care România va fi în stare de alertă din cauza coronavirusului.