ANUNȚ. Declarații de presă la sediul MAI, după ședința CNSU. Începând cu data de 15 mai 2020 se declară starea de alertă la nivel național pentru o perioadă de 30 de zile

ANUNȚ. Declarații de presă la sediul MAI, după ședința CNSU. Începând cu data de 15 mai 2020 se declară starea de alertă la nivel național pentru o perioadă de 30 de zile
România, în stare de alertă din 15 mai
Publicat: 14/05/2020, 22:57
Actualizat: 15/05/2020, 00:17

Începând cu ora 23.15, la sediul MAI, au loc declarații de presă, în urma ședinței CNSU, susținute de ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Principalele declarații

Ministrul de Interne MARCEL VELA: „Așa cum știți a avut loc o ședință a CNSU. Vă prezint hotărârea privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel național, în contextul epidemiei de Covid-19.

În temeiul actelor normative, cu modificările și completările ulterioare, CNSU adoptă prezenta hotărâre.

Art1: Începând cu data de 15 mai 2020 se declară starea de alertă la nivel național pentru o perioadă de 30 de zile

Art2: Măsurile de prevenție sunt prevăzute în anexa din prezenta hotărâre

Art3. Regulile de desfășurare a unor activități care necesită măsuri specifice de protecție sanitară se adoptă cu competența în domeniu

Art4: Autoritățile adm. publice centrale și locale emit acte normative și administrative potrivit normelor de competență și domeniilor de activitate pe care le gestionează.

Art5: În aplicarea art7 din ordonanța 11/2020 privind stocurile medicale, cu modificări ulterioare și ale Hotărârii de Guvern 557/2016, se dispune măsurile necesare prevenirii și combaterii infecțiilor cu coronavirusul.

Semnează: Președintele CNSU, Ludovic Orban

Regulile de desfășurare în privința domeniului sanitar se adoptă de către ministrul Sănătății.

Principalul nostru scop este protejarea populației. Doar împreună putem reuși și pentru a fi învingători trebuie să fim cu toți responsabili, responsabili, responsabili!

Declarații de presă la sediul MAI, după ședința CNSU. Participă ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat – https://www.gandul.ro/19438483

Declarații de presă la sediul MAI, după ședința CNSU. Participă ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat – https://www.gandul.ro/19438483

Publicată de Gandul pe Joi, 14 mai 2020

Cum ne vom deplasa după 15 mai

Șeful DSU RAED ARAFAT: Anexa va fi publicată în seara asta alături de Hotărâre în Monitorul Oficial. O măsură importantă: De la 15 mai 2020, în spațiile comerciale, închise, mijloace de transport, masca devine obligatorie, nasul și gura să fie acoperite.

Instituțiile publice au obligația organizarea activității: de la domiciliu, dacă permite, dacă nu, se asigură triajul epidemiologic, dezinfectarea mâinilor, respectarea regulilor în birourile cu spații comune. Începerea, terminarea programului de lucru să se realizeze treptat.

Se iau măsuri astfel: accesul în instituții trebuie să fie cu o suprafață minimă de 4 mp pentru fiecare persoană, o distanță minimă de 2 m între persoane, să nu permită accesul celor cu temperatură peste 37.5 grade și să asigure siguranță mai ales în zona ghișeelor.

Operatorii de transport: Să respecte regulile specifice. Este suspendată temporar activitatea teraselor, restaurantelor, servirea meselor. Sunt exceptate activitățile de preparare a hranei, a băuturilor, care nu presupun rămânerea în acel spațiu: room service, livrare la client, take away.

Este suspendată temporar activitatea centrelor comerciale de peste 15.000 mp. Sunt exceptate activități ca vânzarea produselor alimentare, veterinare, optice, vânzarea de electrocasnice, doar dacă operatorul asigură livrarea la domiciliu și activitatea operatorilor celor care au ieșire/intrare separată în unitățile respective.

Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre mai multe țări cu risc de Covid-19, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu 15 mai 2020.

Sunt exceptate zborurile cu aeronave de stat, cele umanitare, marfă, servicii de urgență, cele care au drept scop transportul echipelor de intervenție tehnică, cele de poziționare a aeronavelor, cele tehnice, cele efectuate de transport deținător de licență, prin curse neregulate, charter, pentru transport de lucrători sezonieri sau repatrierea unor cetățeni, cu aviz.

Mai sunt și alte excepții, se vor vedea la publicarea acestei anexe. Se suspendă transportul de persoane internațional, pentru toate cursele spre Italia, Spania, Germania, UK, Irlanda de Nord, Turcia și din aceste țări către România până în data de 1.06.2020.

Se reia activitatea cabinetelor de medicină dentară.

Se reia asigurarea medicală ambulatorie, dacă consultațiile sunt făcute cu programare prealabilă, precum și activitățile de internare care nu sunt urgențe medicale, la nivel de spitale non-Covid.

Se instituie de la 15 mai 2020 măsura carantinării la locuință a celor care vin din străinătate, iar pentru cele care nu au posibilitatea măsurii de mai sus, pentru a nu-și expune familia, se poate opta pentru carantina instituționalizată, pusă la dispoziție de autorități. Cei care sosesc în țară, indiferent de unde vin, se aplică carantina la domiciliu.

Localitățile în care nu a fost ridicată carantină vor rămâne carantinate.

Se mențin restricțiile la graniță.

Începând din 15 mai este permisă deplasarea persoanelor în interiorul localității, cu respectarea condițiilor, nu mai trebuie declarație pentru acest lucru.

Se redeschid parcurilor pentru public, CU EXCEPȚIA locurilor de joacă pentru copii.

Se instituie interdicția deplasarea în afara localității sau a zonelor metropolitane cu următoarele excepții: 

deplasare în interes profesional, înclusiv între locuință și locul de de desfășurare a activității profesionale,

deplasarea în scop umanitar sau voluntariat, 

pentru activități agricole, pentru comercializare de produse alimentare, pentru administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente,

centre de tratament, asistență medicală, îngrijirea unei rude, asistența persoanelor vârstnice, bolnave, sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie.

Se menține măsura suspendării cursurilor din toate unitățile de învățământ. După 2 iunie, vor fi activități de pregătire pentru elevii din anii terminali și organizarea examenelor naționale, respectând restricțiile.

Pentru măsurile specifice pentru fiecare domeniu, vor fi emise clar dispoziții de către autoritățile competente în acest sens.

Pericolul nu a trecut!

Ministrul Sănătății NELU TĂTARU: Odată cu ora zero trecem în stare de alertă. Suntem pe o pantă ușor descendentă în acest moment.

Apar măsuri de relaxare, se redeschid anumite activități. Regulile vor fi în ordinul comun semnat de MS și miniștrii de resort. Reluarea antrenamentelor vor fi regăsite în ordinul comun cu ministrul Sportului.

Reluarea pregătirilor vor fi în ordinul comun MS – Ministrul Educației.

Reluarea deschiderea muzeelor MS – Ministrul Culturii.

De la 15 mai se reiau și slujbele religioase în exteriorul bisericilor, să vedem dacă putem da voie și în biserică. Aceste reguli vor fi într-un ordin comun MS – Secretariatul pentru Culte.

Se deschid hoteluri, ordin comun cu Ministrul Economiei.

Deschiderea saloanelor de îngrijire corporală: ordin comun MS – Ministrul Muncii.

Reluarea transportului în comun: ordin comun MS-Minstrul Transportului

Odată cu 15 mai, se reiau și activitățile medicale pentru patologia non-Covid , desfășurată după reguli sanitare, epidemiologice în unitățile non-Covid. Suntem în desfășurarea unei patologii pe care o avem și nu o scăpăm din mână.

E un moment al relaxării care trebuie bine gestionat. Vom evalua această relaxare la 14 zile. Ne va da măsura continuării cu alte relaxări sau intervenția pentru a corecta, dacă avem cazuri noi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York