Statele Unite avertizează Rusia în privința mișcărilor de trupe din Kazahstan: „Monitorizăm atent orice posibile încălcări ale drepturilor omului”

Publicat: 07 01. 2022, 09:32
Revoluție în Kazahstan | Foto - Profimedia Images

Statele Unite au avertizat joi Rusia împotriva oricărei încălcări a drepturilor omului sau a oricărei încercări de „preluare a controlului” asupra instituţiilor Kazahstanului, unde Organizaţia Tratatului pentru Securitatea Colectivă (OTSC), formată din Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan, a trimis trupe pentru „menținerea păcii”, într-o „misiune cu durată limitată”, după cum a precizat joi președintele OTSC, premierul armean Nikol Paşinian.

Potrivit Reuters, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat într-o conferință de presă: „Monitorizăm atent rapoartele despre mișcările Organizaţiei Tratatului pentru Securitate Colectivă (OTSC) care a trimis trupe în Kazahstan. Avem întrebări legate de natura acestui ajutor, dacă era cazul sau nu să fie cerut. Nu știm în acest moment”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, a spus că „Statele Unite şi întreaga lume monitorizează orice posibile încălcări ale drepturilor omului și, de asemenea, orice act care poate pune bazele unei preluări a controlului asupra instituţiilor Kazahstanului”.

Începând de duminica trecută, cea mai mare ţară din Asia Centrală este zguduită de un protest de mare amploare după o creştere a preţului gazelor. Problemele sociale și economice care apasă cetățenii țării au avut nevoie practic de o picătură care să umple paharul, iar protestul s-a extins rapid în capitala economică Almatî, unde demonstraţiile s-au transformat într-o revoltă împotriva puterii, protestatarii intrând în clădiri oficiale.

Prședintele din Kazahstan, Kasîm-Jomart Tokaev, a fost de acord cu demisia Guvernului, în urma manifestațiilor. Peste 200 de persoane au fost arestate şi zeci de poliţişti au fost răniţi după manifestaţii. Kazahstanul a decretat miercuri stare de urgenţă pe întreg teritoriul.

Citiți și:

EXCLUSIV | Expert în spațiul ex-sovietic, despre ”Revoluția din Kazahstan”: ”Imaginile filmate pe străzi sunt sugestive, seamănă cu Primăvara Arabă. Tinerii merg la bătaie, pe ideea «Trage cu pușca în mine sau îl omor eu»”

Ce se întâmplă cu românii din Kazahstan, unde sunt revolte ample și violente. Precizările Ministerului Afacerilor Externe