România a cerut să primească în iunie mai puține doze de ser anti-COVID, din cauza scăderii numărului de vaccinări

Publicat: 15 06. 2021, 16:54
Actualizat: 16 06. 2021, 15:48

România a cerut amânarea livrărilor de doze de vaccin anti-COVID care trebuiau aduse în țară în luna iunie. Solicitarea oficialilor români a fost făcută din cauza stocurilor mari și a scăderii numărului de vaccinări.

 „În total, trebuiau să fie livrate în luna iunie 7.103.160 de doze de vaccin, însă pentru a avea un management eficient al stocurilor existente, vor fi livrate 2.635.680 de doze de vaccin”, a declarat secretarul de stat Andrei Baciu, vicepreședintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV).

Potrivit vicepreședintelui CNCAV, România trebuia să primească în luna iunie 4.366.444 de doze de vaccin BioNTech/Pfizer, însă ca urmare a solicitării ca livrările să fie puse în așteptare, va primi 1.928.160 doze de vaccin. Totodată, în cazul Moderna, România trebuia să primească 835.200 de doze, din care va primi 128.400. Alte 167.200 de doze vor fi de la AstraZeneca. În cazul vaccinul Johnson&Johnson, nu se suspendă dozele și tranșele săptămânale, acestea vor să fie livrate după cum au fost programate.

„Până în momentul de față, sunt peste 14 milioane, aproape 15 milioane de doze de vaccin recepționate. Comisia Europeană a încheiat contracte pentru mai multe doze decât populația eligibilă. Există prevăzută în fiecare contract posibilitatea de a dona și a revinde dozele de vaccin în surplus. (…)”, a mai declarat secretarul de stat.

Valeriu Gheorghiţă: Perspectiva unui nou val este cât se poate de clară, cu varianta Delta dominantă

Valeriu Gheorghiţă, președintele CNCAV, a declarat că perspectiva unui val patru al pandemiei de COVID-19 este cât se poate de clară şi foarte probabil că varianta indiană Delta a tulpinii virale are toate caracteristicile să devină dominantă.

„Fiecare centru de vaccinare fix va avea ca obiectiv asigurarea de echipe mobile. Este important ca, într-o perioadă de circa o lună – o lună şi jumătate, să asigurăm trecerea prin fiecare localitate în parte, pentru că perspectiva unui nou val, în special în sezonul rece, în toamnă, este cât se poate de clară şi foarte probabil că varianta Delta a tulpinii virale are toate caracteristicile să devină dominantă”, a spus Valeriu Gheorghiţă.