VIDEO | Ioana Mihăilă: „Dacă nu ne vaccinăm, ne putem aştepta la un val patru al pandemiei, mai intens”

Publicat: 10/06/2021, 23:56
Actualizat: 11/06/2021, 00:14

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat joi seară la TVR  ritmul de vaccinare trebuie crescut în special în mediul rural sau cel puțin menținut la nivelul actual pentru a ne pregăti de valul patru al pandemiei de coronavirus care se preconizează a fi în toamna acestui an.

„Cred că, dacă nu ne vaccinăm, ne putem aştepta la un val patru mai intens şi, dacă  reuşim să vaccinăm un mare procent al populaţiei şi mai ales al  populaţiei la risc (…) ne putem aştepta  acest val patru să fie uşor gestionabil”, a declaratIoana Mihăilă.

”Cred că este posibil să mai creştem rismul de vaccinare sau măcar să-l menţinem  şi  acum. Cred că este posibil, dar cu eforturi mai mari, mai ales din punct de vedere al muncii de convingere să reuşim să vaccinăm mai mult în mediul rural, pentru că acolo dorinţa de vaccinare este mai redusă”.

Referitor la valul patru, ministrul susține că trebuie să ne folosim de experiența acumulată din ultimul an și până în prezent pentru a gestiona eficient pandemia de coronavirus.

”Dacă vorbim de valul patru şi cum ne pregătim, cred  că acele lecţii pe care le-am învăţat în celelalte valuri de până acum  trebuie să ne înveţe să fim  mai flexibili, să nu ajungem într-o extremă sau altă, ne aşteptăm să nu mai  ajungem la această încărcătură de pacienţi pe care am avut-o în valurile doi şi trei, pentru că am avut un procent de persoane vaccinate şi un alt procent de  persoane care au trecut prin infecţie,  motiv pentru care, cel puţin în acest moment,  nu cred că mai este cazul  spitalele să fie închise pentru pacienţii non-covid”, a mai adăugat ministrul.

Întrebată dacă copiii ar trebui să mai poarte masca de protecţie, la începerea noului an școlar din toamnă, Ministrul afirmă: ”Voi susţine , la interior, copiii să rămână cu mască, cel puţin cei care nu sunt vaccinaţi. (…) Trebuie judecat şi în funcţie de incidenţă, se poate discuta şi o măsură de relaxare în interior. Totuşi, lecţia din Marea Britanie ne învaţă că atunci când a fost o relaxare a crescut numărul cazurilor”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase