SUA: Fost membru al Beretelor Verzi, arestat pentru spionaj în favoarea Kremlinului

Publicat: 22 08. 2020, 09:52
Actualizat: 22 08. 2020, 10:00
SUA: Fost membru al Beretelor Verzi, arestat pentru spionaj în favoarea Kremlinului

Un fost membru al Beretelor Verzi, care locuiește în nordul Virginiei, a ajuns vineri în arest, fiind acuzat de divulgarea unor secrete militare despre activităților unității sale de forțe speciale, în favoarea Rusiei.

Bărbatul ar fi spionat timp de zece ani în favoarea Kremlinului, scrie latimes.com. Peter Rafael Dzibinski Debbins, în vârstă de 45 de ani, le-a transmis serviciilor secrete ruse că se consideră „un fiul al Rusiei”.

„Debbins a considerat că SUA sunt prea dominante în lume și acest lucru trebuie schimbat”, au precizat procurorii.

Acesta ar fi fost nemulțumit de cariera sa militară și ar fi dorit să stabilească contacte la nivel înalt în Rusia. Activitățile de spionaj ale lui Debbins au avut loc între 1996-2011, au anunțat procurorii.

Cazul împotriva lui Debbins este al doilea pe care procurorii Departamentului de Justiție l-au anunțat în această săptămână, în care acuză un oficial guvernamental sau militar de transmiterea de secrete americane către o țară străină.

Nume de cod IKAR LESNIKOV

Celălalt caz, în Hawaii, vizează un fost agent CIA care a spionat pentru China. Mama lui Debbins s-a născut în Uniunea Sovietică și Debbins și-a cunoscut soția în orașul rus Chelyabinsk, unde s-au căsătorit în 1997.

Debbins s-a întâlnit frecvent cu agenți ruși, începând cu 1996, pe când era student la Universitatea din Minnesota, și până în 2011, au precizat acuzatorii săi. În 1997, Debbins a primit un nume de cod de la agenții ruși – Ikar Lesnikov – după ce a semnat o declarație pentru a servi Rusia.

Debbins a primit plăți nominale pentru informațiile sale, deși inițial refuzase banii. În una din întâlnirile cu agenții Kremlinului, acesta „s-a vândut” pentru o sticlă de coniac și o uniformă militară rusească.

Debbins riscă închisoarea pe viață

Bărbatul riscă închisoarea pe viață, dacă va fi găsit vinovat. Actele sale de spionaj au început în 1996, când le-a oferit rușilor numele a patru maici catolice, pe care le-a vizitat în Rusia.

În 1998 și 1999, Debbins a fost detașat la o unitate chimică din Coreea de Sud, de unde a furnizat informații către Kremlin. Ulterior, acesta a fost cu unitatea sa de elită în Azerbaijan și Georgia și a furnizat numele membrilor trupelor speciale.

De mai multe ori, spionii ruși i-au cerut lui Debbins manuale militare americane. Debbins le-a explicat că nu le poate furniza, deoarece ar atrage atenția celor de la Siguranța Națională.

Americanul a fost dat afară din unitatea de elită în 2004 sau 2005, după o abatere nespecificată, apoi a lucrat în Minnesota la o fabrică de oțel ucraineană și o firmă de transport.

A vrut să plece din armată, dar nu ar fi fost de folos rușilor

În 2010, Debbins a fost reabilitat, dar cu avertismentul că relațiile sale cu Rusia îl transformă în „ținta unui serviciu de inteligență străin”.

Debbins le-a zis „șefilor” săi din Rusia, în 1997, că dorește să părăsească armata, dar aceștia l-au sfătuit să rămână. Rușii l-au încurajat să intre în forțele speciale, deoarece „nu ar fi fost de folos Rusiei în calitate de comandant de infanterie”.

Potrivit acuzatorilor, ofițerii militari l-au interogat pe Debbins cu privire la călătoriile sale în Rusia, în 2000 și 2003, dar acesta nu a reușit să ofere detalii prea concludente.