Cum își anihilează Kremlinul opoziția: Unii s-au îmbolnăvit subit, alții au fost otrăviți – FOTO

Cum își anihilează Kremlinul opoziția: Unii s-au îmbolnăvit subit, alții au fost otrăviți - FOTO
Cum își anihilează Kremlinul opoziția: Unii s-au îmbolnăvit subit, alții au fost otrăviți / Sursă FOTO: Profimedia Images
Publicat: 20/08/2020, 15:13
Actualizat: 24/08/2020, 21:33

Un alt lider al opoziției din Rusia, Alexei Navalny,  pare că a fost ținta Kremlinului după ce a intrat în comă în timp ce se afla internat într-un spital din Siberia. Purtătorul său de cuvânt a anunțat că ceaiul pe care acesta îl băuse dimineață părea a fi otrăvit.

În prezent, bărbatul se află internat la terpaie intensivă după ce începuse să se simtă rău în timpul zborului de întoarcere spre capitala rusă Moscova din oraşul siberian Tomsk, a anunțat purtătoarea sa de cuvânt, relatează Reuters.

„Presupunem că Alexei a fost otrăvit cu ceva ce a fost pus în ceaiul său. Aceasta este singura băutură pe care a consumat-o în această dimineaţă”, a punctat aceasta.
De asemenea, se pare că momentul în care acesta a băut ceaiul otrăivit a fost surprins într-o fotografie potrivit ren.tv.

Cum își anihilează Kremlinul opoziția: Unii s-au îmbolnăvit subit, alții au fost otrăviții
Alexei Navalny, în timp ce își bea ceaiul despre care se crede că a fost otrăvit / Sursă FOTO: ren.tv

Dar Alexei Navalny nu este singurul care pare că a fost luat de țintă de Kremlin.

Cum își anihilează Kremlinul opoziția: De la îmbolnăviri subite la otrăviri

SERGEI SKRIPAL

Un fost agent dublu rus care a transmis informații secrete serviciilor britanice, în vârstă de 66 de ani, și fiica sa Yulia, 33 de ani, au fost găsiți inconștienți pe o bancă din exteriorul unui centru comercial din orașul Salisbury, în martie 2018. Aceștia au fost duși la spital în stare critică, iar oficialii britanici au declarat că au fost otrăviți de Novichok, un grup de agenți format de militarii sovietici în anii ’70 -’80.

Rusia a negat orice rol în otrăvirea și a declarat că Marea Britanie promovează isteria anti-rusească.

Produsul chimic „provoacă o încetinire a inimii și restricționarea căilor respiratorii, ceea ce duce la moarte prin asfixiere. Unul dintre motivele principale pentru care acești agenți sunt alcătuiți este acela că părțile lor componente nu se află pe lista interzisă”, a spus expertul în farmacologie, profesorul Gary Stephens, de la Universitatea Reading.

VLADIMIR KARA-MURZA

Activistul opoziției ruse spune că consideră că de două ori s-ar fi încercat otrăvirea sa – în 2015 și 2017. Un laborator german a găsit ulterior în organismul său niveluri ridicate de mercur, cupru, mangan și zinc, potrivit rapoartelor medicale văzut de Reuters. Moscova a negat implicarea.

ALEXANDER LITVINENKO

Fostul agent KGB și criticat vocal al președintelui rus Vladimir Putin a murit la vârsta de 43 de ani, după ce a consumat ceai verde în care se afla poloniu-210, un izotop radioactiv rar și puternic, la Hotelul Millennium din Londra, au declarat oficialii britanici. Vladimir Putin a aprobat probabil uciderea, se precizează într-o anchetă britanică încheiată în 2016. Kremlinul a negat implicarea.

În cadrul unei anchete conduse de un judecător britanic s-a constatat că fostul bodyguard KGB Andrei Lugovoy și un alt rus, Dmitry Kovtun, l-au ucis ca parte a unei operațiuni despre care se crede că a fost, probabil, condusă de Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, principalul „urmaș” al KGB-ului din epoca sovietică.

ALEXANDER PEREPILICHNY

Rusul, în vârstă de 44 de ani, a fost găsit mort în apropierea casei sale de lux, pe proprietate închisă exclusivă în afara Londrei, după ce a plecat la jogging în noiembrie 2012.

Perepilichny a căutat refugiu în Marea Britanie în 2009 după ce a ajutat o anchetă elvețiană în legătură cu un sistem rusesc de spălare a banilor. Moartea sa bruscă a ridicat semne de întrebare.

Poliția britanică a exclus să joace în ciuda suspiciunilor că ar fi putut fi ucis cu o otravă rară. O anchetă în moartea sa nu trebuie să dea încă o concluzie definitivă a modului în care a murit. Într-o audierea dinainte de începerea anchetei s-a precizat că în stomacul său au fost găsite urmele unei otrave rare și mortale din planta de gelsemiu. Perepilichny savurase un bol mare de supă care conținea șorel, un preparat popular rusesc. Rusia a negat implicarea.

VIKTOR YUSHCHENKO

Iushcenko, pe atunci lider al opoziției ucrainene, a fost otrăvit în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2004, în care s-a opus premierului pro-Moscova, Viktor Ianukovici.Acesta a declarat că a fost otrăvit în timp ce lua cina în afara Kievului cu oficiali ai serviciilor de securitate ucrainene. Rusia a negat orice implicare.

Ulterior, s-a descoperit că avea în organism o cantintate de 1.000 de ori mai mare de dioxină decât ar fi trebuit să aibă în mod normal. Fața și corpul i-au fost desfigurate de otrăvire și a avut nevoie de zeci de operații de reconstruire. În 2005 acesta a devenit președinte al Ucrainei.

GEORGI MARKOV

Scriitorul bulgar, jurnalist și adversar al conducerii comuniste de la vremea respectivă din țara sa, a murit pe 11 septembrie 1978, după ce a simțit o înțepătură ascuțită în coapsă în timp ce aștepta un autobuz pe podul Waterloo din Londra. Conform relatărilor incidentului, Markov s-a uitat în urma sa și a văzut un bărbat ridicând o umbrelă care căzuse pe pământ. Bărbatul mormăi „îmi pare rău” înainte de a pleca.

Ulterior, Markov a murit din cauza a ceea ce se crede că a fost otrăvire cu ricină, pentru care nu există un antidot. Disidenții au acuzat KGB-ul sovietic că se află în spatele uciderii sale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
George Simon a devenit tată pentru prima dată. Liderul AUR este în culmea fericirii: ”M-ai...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...