Sub 2 din 10 locuințe din România sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale

Publicat: 09 11. 2017, 16:34

În luna octombrie a acestui an, au fost emise cu 5,73% mai multe polițe de asigurare obligatorie a locuințelor decât în septembrie 2017. Astfel, s-a ajuns la un număr de 1.678.816 polițe PAD (Polița de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) în vigoare, cu 1,08% mai mult decât în luna precedentă. În acest moment, gradul de cuprindere în asigurarea obligatorie a locuințelor la nivelul României este de 18,8%.

Creșterile cele mai importante ale subscrierilor au fost înregistrate în Ilfov (1,01%) și în Brașov (0,9%). Cele mai asigurate zone, în acest moment, sunt București, cu un grad de acoperire de 38,29%, Ilfov, cu 34,14% și județul Timiș, cu 29,36%.

La polul opus în ceea ce privește gradul de protecție prin asigurare, se află județele Olt, cu 8,35%, Mehedinți, cu 8,36% și Gorj, cu 8,65%.

În ceea ce privește daunele plătite, acestea au fost în valoare de 343.539 lei în luna octombrie, cu 48,7% mai mari decât în luna septembrie. Cea mai mare parte a despăgubirilor a fost acordată în baza dosarelor deschise pentru daune produse de alunecări de teren, iar județele în care s-au înregistrat au fost Vrancea, Vâlcea, Argeș și Buzău.

Au fost achitate și daune produse de inundații în județele Vrancea, Vâlcea, Argeș, Vaslui, Buzău, Prahova, Ilfov, Caraș-Severin, Harghita, Galați, Suceava, Timiș, Teleorman, Bihor, Hunedoara, Tulcea, Maramureș, Alba și Bacău. De asemenea, au fost plătite și dosare pentru urmări ale cutremurelor de intensitate mică în Vaslui, Buzău și Galați.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăților de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuință. PAID s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009 și administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundații și alunecări de teren.