SUPERLUNA 23 IUNIE 2013 – În acest weekend vedem SUPERLUNA, cea mai mare Lună plină

Publicat: 22 06. 2013, 21:11
Actualizat: 05 09. 2019, 11:16

SUPERLUNA, fenomen astronomic care are loc la fiecare 14 luni, în timpul căruia satelitul natural al planetei noastre se află în faza de Lună plină și va apărea mai mare și mai strălucitor decât în oricare altă noapte din 2013, va avea loc în acest weekend, pe 23 iunie, informează cnet.com.

Fenomenul de SUPERLUNĂ, care oferă satelitului natural al Terrei un aspect ieșit din comun, este adeseori asociat în credința populară cu stigmatul unor dezastre naturale, precum cutremure, tsunami, inundații, taifunuri și cicloane.

Pe 23 iunie, Luna va apărea mai mare și mai strălucitoare ca de obicei și se va afla la cea mai mică distanță față de Terra din întregul an – 356.991 de kilometri.

În ciuda scenariilor apocaliptice legate de SUPERLUNĂ existente în credința populară, cercetătorii de la NASA au anunțat că nu au descoperit nicio corelație directă între dezastrele naturale de pe Terra și apropierea Lunii de Terra.

În timpul fenomenului de SUPERLUNĂ, Pământul, Soarele și Luna sunt aliniate – Terra aflându-se între Lună și Soare. Forțele grativaționale exercitate pe Terra de Lună și Soare determină creșterea și scăderea mareelor, fapt care i-a determinat pe „alarmiști” să creadă că există o legătură între SUPERLUNĂ și calamitățile naturale.

Potrivit NASA, mareele din timpul fenomenului de SUPERLUNĂ sunt doar cu câțiva centimetri mai înalte decât cele produse în nopțile obișnuite.

În 2013 au mai fost deja câteva SUPERLUNI, însă niciuna dintre ele nu s-a produs în timpul fazei de Lună plină.

Potrivit site-ului EarthSky, o altă Lună plină la fel de apropiată de Terra va putea fi văzută abia în august 2014.

SUPERLUNA reprezintă acel fenomen astronomic care constă în suprapunerea fazei de Lună plină sau Lună nouă cu poziția Lunii la perigeul traiectoriei sale circumterestre.

SUPERLUNA este un termen nou introdus în astronomia modernă și a fost inventat de astronomul Richard Nolle în 1979.