Sute de monede antice din aur și argint, ascunse de un medic în Iași

Publicat: 20 11. 2014, 13:42

Opt percheziții în județele Iași și Neamț au avut loc ieri dimineață. Oamenii legii au vizat mai multe persoane suspectate de trafic cu bunuri arheologice, potrivit unui comunicat al Poliției Române, sub coordonarea Direcției de Investigații Criminale din IGPR, notează Bună Ziua Iași. Polițiștii au percheziționat și casa unui medic din Iași, la reședința căruia au găsit sute de monede antice din aur și argint.

Acțiunile desfășurate de Poliția Română se înscriu într-o operațiune largă, desfășurată la nivel european sub denumirea de „Operațiunea Aureus”. Perchezițiile au avut loc la sediul unei societăți comerciale și la locuințele mai multor persoane bănuite de trafic cu bunuri arheologice.

„La data de 19 noiembrie, polițiști specializați în protejarea patrimoniului cultural național din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași, Neamț și Hunedoara, sub coordonarea Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Romane au efectuat 8 perchezitii în județele Iași și Neamț”, a declarat Anca Vijiac, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Iași.

La una dintre locuințele percheziționate a fost descoperit un vas ceramic medieval cu peste 600 de monede antice și medievale, toate din aur și argint. În urma perchezițiilor, au mai fost descoperite 5 detectoare de metale folosite în activitatea infracțională. Acestea au fost descoperite în locuința unui medic rezident, în Breazu. Armand Iustinian Enache, un pasionat de arheologie, le-a spus anchetatorilor că a găsit monedele pe dealul din zona Breazu, împreună cu tatăl său, și el pasionat de arheologie.