Tanczos Barna îi avertizează pe bucureșteni: ”Se vor trezi cu urșii în Cișmigiu, dacă nu avem grijă”

Publicat: 27 07. 2022, 14:38
Actualizat: 27 07. 2022, 14:38
Tanczos Barna / Sursa: Alexandrul Dobre/MEDIAFAX FOTO

Bucureștenii se vor trezi cu ursul în Cișmigiu, dacă nu avem grijă, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna. Avertismentul ministrului vine după ce bucureștenii au spus în urmă cu o lună când un urs a fost observat de camerele de supraveghere în zona pădurii Scroviștea, adică la doar 30 de kilometri de București, că nu este bine ca animalul să fie împușcat.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, i-a avertizat, marți seară, în cadrul unei emisiuni la TVR, pe bucureșteni că dacă nu se vor lua măsuri în privința urșilor, se vor trezi in curând cu ursul în Cișmigiu. El a mai spus că locul urșilor este în pădure, nu în zonele locuite de oameni.

”Pericolul se va generaliza și vor fi afectate comunitățile dar, din păcate, și persoanele care vor fi atacate. În ultimii ani, după ce s-a eliminat complet intervenția umană, statistica arată că numărul județelor în care sunt conflicte om-urs crește și animalele vin spre câmpie.

Dacă nu înțelegem că trebuie luate măsuri și că populația de urs își are habitatul natural în pădure și nu este normal să umplem cu urși și Delta Dunării, și Timișoara și Bucureștiul și Baia Mare, vom ajunge în situația respectivă.

Este șocant pentru un bucureștean în momentul în care ajunge ursul în București, dar era previzibil, și acei bucureșteni care au spus că nu trebuie nicio intervenție umană și nu este bine ca ursul să fie împușcat, se vor trezi cu ursul în Cișmigiu, dacă nu avem grijă”, a declarat Tanczos.

Un urs la 30 de km de București

Remarca ministrului Mediului a fost făcută în emisiunea Context de la TVR INFO, după ce, săptămânile trecute, a fost văzut un urs în Pădurea Scroviştea, la 30 de kilometri de Bucureşti.

„Este nevoie de un recensământ al populației de urși. A fost făcut un contract în acest sens cu Universitatea din Brașov și există un proiect finanțat cu fonduri europene de recensământ pe bază de probe bilogice, genetice. Rezultatul ar trebui să fie gata la finalul anului”, a mai spus ministrul Mediului.

Potrivit Federației Asociațiilor Vânătorești, în România ar exista peste 10.000 de urși. Zona cuprinsă între Brașov, Predeal și Azuga are cea mai mare densitate de urși din România.

Tanczos Barna a explicat că vor fi finanțate garduri electrice pentru fermieri, iar “acolo unde apare ursul în localitate, acolo trebuie să se intervină imediat cu echipă de intervenție și ursul trebuie eliminat de acolo, prin alungare, prin relocare sau prin extragerea exemplarului. Nu are ce căuta în intravilan, nu are ce căuta în zona locuită”.