TENSIUNI. Narendra Modi: Moartea militarilor indieni „nu va fi în zadar”

Publicat: 17 06. 2020, 16:02
Actualizat: 06 04. 2021, 21:10
TENSIUNI. Narendra Modi: Moartea militarilor indieni "nu va fi în zadar" / Sursă Foto: Reuters

Moartea a zeci de militari indieni în confruntări cu trupe din China „nu va fi în zadar”, a spus miercuri premierul Indiei, Narendra Modi, conform postului britanic BBC News.

Modi spune că India este capabilă să riposteze

„India vrea pace, dar, dacă este provocată, India este capabilă să riposteze în mod adecvat, indiferent de situaţie”, a afirmat Narendra Modi.

„Vreau să asigur naţiunea că pierderea acestor militari nu va fi în zadar. Ţara va fi mândră că militarii noştri au murit în confruntări cu chinezii. Pentru noi, cele mai importante lucruri sunt unitatea şi suveranitatea ţării noastre”, a precizat premierul Indiei.

Douăzeci de militari indieni au murit în urma confruntărilor cu trupe din China, într-o zonă de frontieră situată în Himalaya.

Potrivit oficialilor militari indieni, nu a existat niciun schimb de focuri între cele două părţi, ci confruntări fizice şi atacuri cu pietre.

„Au avut loc confruntări fizice în Valea Galwan. (…) Oficiali militari de rang înalt din ambele părţi se întâlnesc acum pentru reducerea tensiunilor”, a comunicat armata indiană.

Conform unor surse militare citate de postul Sky News, în confruntări au murit şi cinci militari chinezi. Beijingul nu a oferit niciun bilanţ al victimelor. Administraţia Chinei a acuzat militarii indieni că au comis „atacuri provocatoare” la frontiera comună.

Incidentul, primul din ultimii 45 de ani

Este vorba de primul incident mortal produs la frontiera dintre India şi China în ultimii 45 de ani. Confruntările s-au produs pe un segment de frontieră disputat, în zona Văii Galwan (Ladakh).

Naţiunile Unite au îndemnat China şi India să dea dovadă de „reţinere maximă”.

Ultimul schimb de focuri de la frontieră s-a produs în 1975, când patru soldați indieni au fost uciși de la distanță în nord-estul statului Arunachal Pradesh. Ciocnirea a fost descrisă diferit de foștii diplomați, drept un accident.

Din acel moment și până astăzi, nu au mai avut loc incidente de acest gen la granița celor două state.