TESTARE VOLUNTARĂ. Proiect de lege pentru testarea a 11.000 de bucureșteni, supus dezbaterii CGMB, luni

Publicat: 08 05. 2020, 22:14
(FOTO ilustrativ: Krone.at)

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a transmis, vineri seara, câteva precizari referitoare la proiectul „Testăm pentru Bucuresti”, care presupune testarea bucurestenilor pentru COVID-19.

Acest proiect va fi supus dezbaterii Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) in sedinta de luni, 11 mai 2020.

Gabriela Firea precizează că nu vrea să dea bani oamenilor pentru a accepta să se testeze, ci doar va deconta testarea PCR.

„Vreau să subliniez, în primul rând, că nu este vorba, așa cum deja au apărut unele speculații, să dăm bani sau vouchere oamenilor pentru a acceptă să se testeze!

Prin proiectul propus, vom deconta testarea PCR (cu teste normale, deci precise, nu cele rapide), în prima fază, pentru 11.000 de bucureșteni care se înscriu voluntar, tuturor clinicilor de stat sau/și private care întră în programul inițiat de PMB prin ASSMB.

Suma decontată pentru fiecare test este de 200 de lei, aceeași cu cea decontată de CNAS pentru testarea celor simptomatici, a celor aflați în carantină sau a contactilor celor infectați”, a transmis edilul într-un comunicat de presă.

Firea a mai transmis că în prezent, în Capitală, capacitatea zilnică de testare este de peste 3.500 de teste PCR, „dar în realitate se efectuează doar câteva sute de teste pe zi”.

„Noi ne-am gândit să vină cât mai multe astfel de clinici care au laboratoare și aparate de testare Real Time PCR, atât de stat, cât și private, nu vor fi limitări, pe principiul pe care l-am aplicat deja în cazul proiectului care s-a dovedit a fi de succes pentru susținerea financiară a familiilor care nu reușesc să aibă copii pe cale naturală”, a spus edilul Capitalei.

Este a două încercare de testare a bucureştenilor. Edilii au anunţat în martie testarea a 10 mii de oameni. Controversatul proiect a fost însa abandonat, iar kiturile cumpărate atunci vor fi donate spitalelor COVID.