Theo versus Mihai. Adevărul din spatele calculelor făcute de copilul-geniu de 6 ani de la Românii au talent. Un alt puști, care a câștigat Next Star, i-ar putea da „clasă” – VIDEO

Publicat: 15 02. 2020, 15:44

Al treilea Golden Buzz de la ediția actuală „Românii au talent” (ProTv) a fost adjudecat de Theodor Marcu, un copil de 6 ani, care face calcul japonez mental. Prestația lui ne-a adus aminte însă de cea a lui Mihai Dobre, un puști de 8 ani care face socoteli incredibile, câștigătorul concursului „Next Star” (Antena 1) în 2018.

”Ești foarte tare, puștiule!”, a strigat Andi Moisescu, după ce a apăsat butonul auriu pentru Thedor Marcu, în vârstă de 6 ani.

Totuși, numărul lui Theo pălește în fața celui realizat de un alt puști, de 8 ani, Mihai, la „Next Star”, care a rezolvat calcule incredibil de complexe.

În Marea Finală a sezonului 9 Next Star, Mihai Dobre face calcule matematice complexe, fără a se folosi de calculator. Micuțul geniu utilizează sorobanul cu viteza unui calculator.

Ce este aritmetica mentală japoneză

Ne minunăm că puști de 7-8 ani efectuează în minte calcule super-complexe, deși e vorba doar de SOROBAN sau aritmentica mentală, unde este nevoie doar de exercițiu și concentrare. Astfel, orice copil ar putea face asta.

„Sorobanul este o numărătoare japoneză, un abac cu ajutorul căruia se pot efectua, cu viteză mare, diverse calcule matematice – adunare, scădere, înmulțire, împărțire și chiar operații mai complicate. Există două metode de calcul: soroban și aritmetica mentală. Dacă metoda soroban se referă la efectuarea calculelor pe această numărătoare japoneză, aritmetica mentală presupune efectuarea calculelor fără a folosi efectiv un soroban, ci doar imaginându-se unul. Numărătoarea rusească, pe care o știm cu toții, are toate biluțele la îndemână și tot ce trebuie să faci pentru a afla rezultatul unui calcul este să muți bilele dintr-o parte în alta. Însă numărătoarea japoneză e diferită. Sorobanul are 5 biluțe: 4 biluțe jos – numite biluțe pământești, cu valoare de 1, și o biluță sus – cerească, cu valoare de 5. Acestea nu pot fi mutate oricum. Biluțele de pe soroban se împing după o anumită regulă. Într-ade-văr, sunt tehnici total diferite. Însă, odată explicate copiilor, lucrurile devin clare și nu se fac confuzii la școală”, explică Nomin Damdin, de la Centrul Nomin Jyuku din Japonia, potrivit forbes.ro.