Tony Blair a vrut să renunțe la al treilea mandat de premier înainte de războiul din Irak

Publicat: 15 02. 2012, 09:53
Actualizat: 19 07. 2012, 23:47
Tony Blair a vrut să renunțe la candidatura pentru un al treilea mandat de premier cu un an înainte de începerea războiului din Irak, a declarat Alastair Campbell, fost director de comunicare al acestuia, citat de The Sunday Times în ediția electronică.

Fostul premier i-ar fi spus lui Campbell că nu dorea să candideze pentru un al treilea mandat și că vroia să fie liber să acționeze fără a se afla sub presiunea Partidului Laburist sau a opiniei publice.

În vara lui 2002, la un an după ce a câștigat cel de-al doilea mandat în fruntea Guvernului și cu doar nouă luni înainte de începerea războiului din Irak, Blair a decis să le spună membrilor Partidului Laburist, la o reuniune programată să se desfășoare în toamna acelui an, că nu va candida pentru obținerea unui al treilea mandat.

Fostul premier s-a consultat cu persoane din anturajul său – Campbell, consilierul său politic, Sally Morgan, și șeful de campanie Jonathan Powell – dacă un anunț de acest gen i-ar oferi libertatea de a întreprinde reforme deseori nepopulare.

“Nu m-am opus total acestei idei dar l-am avertizat că acest demers l-ar transforma într-un lider lipsit de putere reală", povestește Campbell.

Campbell a făcut aceste declarații cu puțin timp înainte de apariția volumului său de memorii, intitulat "Anii Blair". (Mediafax)