Topirea gheții din Antarctica favorizează absorbția CO2-ului de către plancton – studiu

Publicat: 16 02. 2012, 08:55
Actualizat: 28 02. 2012, 05:55
Topirea gheței din Peninsula Antarctica, din cauza încălzirii globale, accelerează acest proces dar permite oceanului, totodată, să rețină dioxidul de carbon, acest gaz fiind absorbit de plancton, au descoperit oamenii de știință de la British Antarctic Survey, informează AFP.

Topirea gheței din Peninsula Antarctica, din cauza încălziriiglobale, accelerează acest proces dar permite oceanului, totodată,să rețină dioxidul de carbon, acest gaz fiind absorbit de plancton,au descoperit oamenii de știință de la British Antarctic Survey,informează AFP. Cele mai multe dintre efectele încălzirii globaleprezintă un anumit feedback sau un efect retroactiv pozitiv: fărăgheață, căldura razelor solare este mai puțin reflectată înatmosferă și mai mult absorbită de apă, accentuând astfelmecanismul de topire a gheții.

Însă absorbția de CO2 de către fitoplanctonul din oceanulproaspăt degajat de gheață încetinește procesul de încălzireglobală, au explicat cercetătorii britanici care au publicat,marți, concluziile studiului lor, în ediția online a revisteiGlobal Change Biology. În ultimii 50 de ani, aproximativ 24.000 dekilometri pătrați au fost eliberați de ghețuri în jurul Peninsuleiantarctice. Acest dezgheț a provocat apariția fitoplanctonului,care absoarbe carbonul din apă. Cantități mari de fitoplancton,care nu apucă să fie consumate de animalele marine, se depun pefundul oceanului după moartea acestor microorganisme.

Cercetătorii britanici au estimat, pe baza fotografiilor dinavion care au detectat algele verzi prezente în acea zonă, că 3,5milioane de tone de carbon, echivalentul a 12,8 milioane de tone deCO2, au fost astfel reținute pe fundul oceanului, în apropiereaPeninsulei antarctice.

Această cantitate este echivalentă cu capacitatea de stocare adioxidului de carbon de către o suprafață de până la 17.000 dehectare de pădure tropicală, dar pare doar o picătură de apăîntr-un ocean, comparativ cu cantitățile de CO2 cauzate decarburanții fosili și de despăduriri, care au ajuns la 8,7 miliardede tone în 2007.

Mediafax